Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR, organizat în cea de-a şasea misiune de monitorizare defăşurată de către CE la Bucureşti

R.S.
Politică / 20 martie

Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR, organizat în cea de-a şasea misiune de monitorizare defăşurată de către CE la Bucureşti

O delegaţie a Comisie Europene condusă de Celine Gauer, directorul general SG RECOVER, efectuează, în perioada 18-21 martie, cea de-a şasea misiune de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, în data de 20 martie, ca parte a acestei misiuni, a avut loc reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, condusă de prim-ministrul României, Marcel-Ioan Ciolacu, în calitate de preşedinte al comitetului, şi de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în calitate de vicepreşedinte. La reuniune, alături de miniştri şi alţi conducători de instituţii, a participat întreaga delegaţie a Comisie Europene.

În cadrul reuniunii s-a discutat evaluarea intermediară a PNRR, clarificarea anumitor aspecte aferente ţintelor şi jaloanelor incluse în cererea de plată numărul 3, precum şi stadiul pregătirii cererii de plată numărul 4, se menţionează în comunicat.

"În ultimul an, cu ajutorul Comisiei Europene şi al Coordonatorilor de Reforme şi Investiţii, România a reuşit să facă paşi importanţi în direcţia unei implementări adecvate a măsurilor. În prezent, ne concentrăm toate eforturile pentru finalizarea cu succes a procesului de evaluare a cererii de plată numărul 3 şi intrarea banilor în bugetul ţării. Suntem în continuare pe deplin determinaţi să implementăm cu succes toate ţintele şi jaloanele incluse în Plan", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, se arată în comunicat.

România a primit fonduri în valoare de 9,48 miliarde euro reprezentând contravaloarea prefinanţării (inclusiv din noul capitol REPowerEU), a primei cereri de plată şi a celei de a doua cereri de plată, fiind depuse trei cereri de plată, se notează în comunicat.

Cererea de plată numărul 3, în valoare netă de 2,3 mld. euro, a fost depusă în decembrie 2023 şi se află în prezent în curs de evaluare de către Comisia Europeană. Din totalul de 74 jaloane/ţinte, un număr de 4 jaloane se află încă în proces de clarificare. Totodată, la acest moment sunt încheiate peste 14.500 de contracte, iar raportat la sumele alocate România are o absorbţie de 33,1%, se precizează în comunicat.

Reuniunile şi discuţiile tehnice desfăşurate pe parcursul misiunii de monitorizare a Comisiei Europene au contribuit semnificativ la clarificarea aspectelor necesare pentru finalizarea cu succes a procesului de evaluare a cererii de plată numărul 3 şi accesarea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, se menţionează în comunicat.

Conform comunicatului, printre reformele şi investiţiile cheie, cu impact socio-economic puternic, care recent fie au fost îndeplinite, fie au înregistrat un progres semnificativ se numără:

-Reforma pieţei de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic şi susţinerea unui cadru legislativ şi de reglementare stimulativ pentru investiţiile private în producţia de electricitate din surse regenerabile

-Reforma sistemului de învăţământ obligatoriu pentru prevenirea şi reducerea părăsirii timpurii a şcolii

-Reforma sistemului public de pensii

-Reforma privind asigurarea securităţii cibernetice a entităţilor publice şi private care deţin infrastructuri cu valenţe critice

-Modernizarea şi reînnoirea infrastructurii feroviare

-Renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale

-Construirea de locuinţe pentru tineri şi pentru specialişti din sănătate şi învăţământ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb