COMPANIILE DIN TELECOM:Măsurile fiscale propuse blochează dezvoltarea serviciilor

Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2018

Măsurile anunţate marţi de Guvern măresc taxele la un nivel care blochează dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi contravin cadrului european, au anunţat, miercuri, Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) şi Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER), potrivit News.ro.

Orange, Vodafone şi Telekom sunt reunite în AOMR, iar RCS&RDS şi UPC România, alături de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).

Marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat un set de măsuri extrem de controversate pentru anul 2019. Miercuri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la o scădere de 11,8%, pierzând practic tot avansul înregistrat în acest an.

Companiile din telecom au avertizat, miercuri, că măsurile propuse pot bloca dezvoltarea reţelelor de comunicaţii.

Comunicatul transmite: "Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor adminis­trative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune".

Companiile avertizează că noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care indus­tria le datorează bugetului de stat, potrivit companiilor.

"Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung. În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale", mai transmite sursa citată.

Companiile subliniază că sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.

În plus, companiile precizează că investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

În consecinţă, AOMR şi ACER solicită eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro