CONFERINŢA AGRI-BUSINESS PE PROFIT EDIŢIA A IV-A / DORIN COJOCARU, APRIL:"Am cerut DIICOT să se implice în problema fondurilor pentru prezenţa la târguri"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 21 octombrie 2016

"Am cerut DIICOT să se implice în problema fondurilor pentru prezenţa la târguri"

Fondurile destinate prezenţei companiilor româneşti la târgurile internaţionale reprezintă o mare problemă, susţine Dorin Cojonaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Domnia sa a spus că, încă de acum trei-patru ani, a solicitat ca aceste fonduri să fie mutate de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Dorin Cojocaru a menţionat: "Acolo (n.r. la Ministerul Economiei) este o mafie. (...) Uitaţi ce s-a întâmplat la SIAL! Am cerut DIICOT să se implice în această problemă a fondurilor".

Amintim că, în urmă cu câteva zile, a izbucnit un scandal legat de prezenţa românească la târgul SIAL din Paris, Chef Adrian Hădean formulând acuzaţii grave la adresa Ministerului Economiei cu privire la organizarea standului românesc şi la faptul că producătorii români invitaţi la târg, care au plătit 1.500 de euro taxa de participare, nu şi-au putut expune produsele. Conform lui Hădean, firma angajată pentru organizarea prezenţei româneşti la SIAL nu şi-ar fi primit banii de la minister, motiv pentru care aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţiile.

Ulterior, Ministerul Economiei a transmis un comunicat în care preciza că, "pentru participarea firmelor româneşti la SIAL, MECRMA a plătit chiria spaţiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branşamentul electric, racordul la apă şi conexiunea la Internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei". Instituţia menţiona că a organizat procedura de selecţie a organizatorului intern.

Corpul de Control al premierului derulează o acţiune de documentare la Ministerul Economiei legată de acţiunile întreprinse pentru participarea producătorilor agricoli români la SIAL.

Cojocaru: "Politicul - să-şi ia vacanţă un an şi să lase mediul de afaceri să-şi facă treaba"

În opinia domnului Cojocaru, politicul ar trebui să-şi ia vacanţă un an şi să-i lase pe oamenii de afaceri să-şi deruleze investiţiile. Politicul perturbă mediul de afaceri din agricultură, prin actele legislative pe care le emite şi prin faptul că nu se implică în problemele domeniului, consideră Dorin Cojocaru.

Domnia sa a făcut referire la Legea care prevede că hypermarketurile trebuie să-şi asigure 51% din produse "pe lanţul scurt", atrăgând atenţia că "lanţul scurt" nu înseamnă produse româneşti: "lanţul scurt nu se măsoară în km, ci în număr de intermediari. Aşa că produsele aduse pe lanţul scurt pot veni şi din alte ţări". Domnul Cojocaru consideră că această lege are efecte negative asupra mediului de afaceri, adăugând: "Dacă vrei să promovezi produsele româneşti pe raft, atunci oferă alternative! Nu poţi veni acum, după ce hypermarketurile au umplut Bucureştiul, să spui că te lupţi cu ele prin lege. S-a creat un haos în business în urma legilor date în domeniu. Nu am crezut că anul 2016 poate fi atât de rău".

Legea despre care preşedintele APRIL a vorbit ieri a fost promulgată de şeful statului Klaus Iohannis în această vară.

Dorin Cojocaru a mai precizat, printre altele, că este nevoie de dezvoltarea comerţului tradiţional şi de eradicarea "mafiei" din pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro