CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ ANDREI GEREA, MINISTRUL ECONOMIEI:"Fac apel la bănci să-şi schimbe politica de creditare a companiilor"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Fac apel la bănci să-şi schimbe politica de creditare a companiilor"

Rolul băncilor în restructurarea companiilor este mult prea important pentru a fi trecut cu vederea, a declarat ministrul Economiei, Andrei Gerea, care a făcut un apel la bănci şi BNR să-şi schimbe politica de creditare a companiilor.

Domnia sa a precizat: "Rolul băncilor în restructurarea companiilor a fost unul timid în ultima perioadă. În opinia mea, analiza de risc bancar ar trebui să facă diferenţa între companiile mari care vor cu adevărat să se restructureze şi au nevoie de finanţare şi companiile mici care folosesc insolvenţa cu rea credinţă. De aceea fac un apel la bănci să-şi schimbe politica de creditare şi să stabilim clar dacă sistemul bancar doreşte să se implice în economie sau să devină spectator".

Potrivit Ministrului Economiei, deşi ar trebui ca băncile şi companiile să aibă un interes comun, de foarte multe ori se află pe poziţii antagonice. Sunt numeroase cazurile când creditorii, constrânşi de normele de prudenţialitate, de teamă că nu-şi vor recupera banii, nu aprobă planurile de reorganizare, iar societăţile ajung în faliment. "Dar în faliment, active foarte bune şi cu şanse mari de valorificare şi reintroducere în circuitul economic sunt vândute la preţ de fier vechi, iar creditorii se aleg cu sume mult mai mici, sub cele pe care le-ar fi obţinut din reorganizare", a subliniat Andrei Gerea.

Domnia sa a dat ca exemplu cazul combinatului vâlcean Oltchim, care face eforturi pentru a face rost de 15 milioane de euro pentru majorarea producţiei şi pentru restructurare: "Este o companie cu mare potenţial, care poate o cifră de afaceri de un miliard de euro pe an, dar care a fost administrată prost de stat timp de mulţi ani. Acum, Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a lucra la 25% din capacitate şi de a nu reuşi să facă rost de 15 milioane de euro ca să-şi majoreze producţia şi să ajungă la break-even (n.r. atingerea pragului de rentabilitate). Oltchim caută cu disperare finanţare şi un management bun îl poate face profitabil.

Domnul Gerea a ţinut să sublinieze că nu aruncă vina numai pe sistemul bancar, având în vedere managementul dezastruos al combinatului, şi a spus că societea vâlceană nu se poate descurca fără credite.

Ministerul Economiei şi administratorii judiciari ai Oltchim încearcă să recâştige încrederea instituţiilor financiare, domnul Gerea menţionând: "Un management bun poate face Oltchim profitabil, dar în acest moment încercăm să câştigăm încrederea băncilor, deoarece societatea vâlceană nu se poate descurca fără credite. Nimeni nu vrea să-i dea împrumuturi, pentru că Oltchim este o companie în insolvenţă, pe pierdere. Toată lumea vrea să finanţeze companii cu profituri grase, cu cifră de afaceri de zeci sau sute de milioane de euro, dar, iertaţi-mă, acele companii nu au nevoie de finanţare".

Ministrul Economiei a conchis că statul trebuie să ia atitudine, nu să stea pasiv şi să constate, peste câţiva ani, că aceste societăţi nu mai există. Domnia sa a propus ca băncile, companiile şi statul să se întâlnească la mijloc în drumul creşterii finanţării economiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS