CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ CRISTIAN PÂRVAN, AOAR:"Problema creditării companiilor devine extrem de grea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Problema creditării companiilor devine extrem de grea"

Încrederea mediului de afaceri în autorităţi nu are cum să crească în condiţiile în care transparenţa acestora scade, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa subliniază că niciuna dintre măsurile adoptate de stat nu ajută companiile, acestea bazându-se doar pe profitul propriu.

"Niciun guvern, nici cel actual, nu a răspuns apelurilor noastre", a precizat Cristian Pârvan, adăugând că mediul de afaceri solicită ca după adoptarea fiecărei măsuri să fie întocmit un raport privitor la efectele acesteia în economie, la un interval de şase luni de la implementare.

Reprezentantul AOAR este de părere că, pentru stabilitatea unei economii, este foarte important modelul ei de dezvoltare: "În Europa este clar: modelul de dezvoltare este bazat pe cunoaştere. În România, băncile au anunţat că finanţează agricultura, energia şi fondurile europene. Şi atunci unde este cercetarea?".

Băncile se confruntă cu provocări uriaşe, fiind puse în situaţia să îşi reducă activele cu diverse sume, de la 2.800 de miliarde euro până la 4.500 de miliarde euro, susţine reprezentantul AOAR, potrivit căruia această situaţie vine ca urmare a instabilităţii generată de apetitul speculativ.

În aceste condiţii, problema creditării companiilor devine extrem de grea, în Europa creditarea scăzând cu 2%. Cristian Pârvan a subliniat că mediul economic a trecut, de-a lungul vremii, prin câteva "şocuri absolut uimitoare provocate de cursul de schimb, cu implicări majore asupra mediului de afaceri".

"BNR ar fi putut face nişte lucruri pe care le cerem de ani de zile, dar pe care nu le-a făcut. Dacă economia nu performează, nici BNR nu poate performa", a mai spus domnia sa.

Printre propunerile mediului de afaceri se numără utilizarea, de către BNR, a rezervelor minime obligatorii ca o resursă pentru bănci, astfel încât acestea să crediteze producţia; realizarea unei scheme de garanţii mai flexibilă în raport cu realitatea; tratarea diferenţiată a companiilor care nu au datorii la stat faţă de cele cu arierate; crearea unor fonduri de risc etc.

Cristian Pârvan a menţionat că statul trebuie să-şi întoarcă toate măsurile către companii, care, dacă performează, vor conduce la dezvoltarea economiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS