CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ EUGEN LASCU, THEPESIA:"Băncile îşi cunosc foarte puţin clienţii"

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Băncile îşi cunosc foarte puţin clienţii"

Băncile îşi cunosc foarte puţin clienţii, consideră Eugen Lascu, managing part­ner în cadrul companiei de consultanţă Thepesia. Domnia sa a explicat: "Băncile trebuie să îşi cunoască în profunzime clienţii. Multe credite au fost acordate unor societăţi cu probleme numai în baza datelor transmise de acele societăţi. Este ca şi cum băncile au creditat iluzii. Şi de aceea sunt aşa de multe probleme".

Instituţiile de credit trebuie să ajungă să înţeleagă modelul de afaceri al companiilor pe care le-a împrumutat, dar şi problemele cu care se confruntă, ca să poată lua decizii de restructurare a creditor, care să salveze respectivele societăţi.

Potrivit domnului Lascu, un prim pas în acest sens este evaluarea resurselor de leadership ale unei companii, a viziunii - care trebuie să fie ancorată în realitate. Reprezentantul Thepesia a subliniat: "Trebuie verificat dacă această viziune este pe termen lung şi nu una oportunistă. De asemenea, multe firme au crescut vertiginos până în 2008, dar nu s-au adaptat la cultura organizaţională. O altă problemă identificată la companii este lipsa unei corelări a programului de dezvoltare cu capacitatea de finanţare".

În cazul multor companii care s-au dezvoltat puternic în perioada de "boom" economic, Eugen Lascu a constatat "o abordare culturală de tip silozuri, fără o cultură a comunicării. Domnia sa recomandă băncilor să studieze atent planurile de afaceri şi bugetele, care nu se fac "serios" la multe societăţi. Totodată, multe companii au deficienţe şi la capitolul de management al costurilor, ceea ce le creează probleme în achitarea creditelor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS