CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ GHEORGHE PIPEREA, PIPEREA ŞI ASOCIAŢII:"Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"

Reeşalonarea datoriilor nu este suficientă în procesul de restructurare  

Problema finanţării în cazul restructurării priveşte doar societăţile mijlocii şi mari, întrucât nu există reglementări pentru IMM-uri

Băncile din ţara noastră s-au implicat, după anul 2009, în restructurarea întreprinderilor, însă, de regulă, această restructurare s-a produs pe termen scurt şi individual, adică numai în privinţa raportului dintre societate şi bancă, a declarat domnul Gheorghe Piperea, partener în cadrul societăţii de avocatură Piperea şi Asociaţii, atrăgând atenţia că reeşalonarea datoriilor nu este suficientă, fiind necesar ca întreprinderea aflată într-o asemenea situaţie să fie văzută în dimensiunea sa socială.

Domnul Piperea a menţionat că, în procesul de restructurare, trebuie avuţi în vedere aşa-numiţii "stakeholders" - acţionarii indirecţi -, respectiv furnizorii de utilităţi, salariaţii (care pot declanşa greve în orice moment, afectând producţia) şi Fiscul, acesta din urmă având avantajul că poate popri conturile debitorilor.

"O restructurare trebuie făcută cu respectarea tuturor acestor condiţionalităţi majore", a subliniat Gheorghe Piperea, adăugând: "În perioada 2009-2013, băncile au încercat - uneori din răsputeri - restructurarea societăţilor, dar pentru că aceasta a fost făcută doar în relaţia cu banca, în condiţii dure, rezultatele au fost doar pe termen scurt, punctuale, nu au avut eficienţa necesară să evite insolvenţa, determinând eşecul întreprinderii, respectiv catastrofa creditorilor".

Potrivit afirmaţiilor domnului Piperea, în ţara noastră există peste 35.000 de societăţi în insolvenţă, în care lucrează peste 200.000 de angajaţi. Datele ultimilor 2-3 ani arată că 96% din aceste societăţi sunt în faliment, a afirmat Gheorghe Piperea, menţionând că "nu trebuie să ne speriem de statistici", întrucât, în realitate, restul de 4% sunt societăţi care au cei mai mulţi acţionari indirecţi şi cele mai multe şanse de restructurare.

Domnul Piperea a arătat că, în general, în cazul restructurării societăţilor se pune problema finanţării doar a celor mijlocii şi mari, cu foarte mulţi acţionari indirecţi, întrucât nu există reglementare în materie pentru IMM-uri. "Aici este zona unde se întâmplă cele mai multe neplăceri, unde se regizează falimente. Totuşi, aceste situaţii reprezintă excepţii, IMM-urile intrând în insolvenţă din cauza condiţiilor economice nefavorabile. Nu există, din punct de vedere practic sau al reglementării, o soluţie pentru salvarea IMM-urilor", a precizat domnul Piperea, amintind că, deocamdată, există o propunere la nivel european, care prevede acordarea de facilităţi celor care se implică în salvarea de la insolvenţă a IMM-urilor.

Gheorghe Piperea: "Problema majoră la finanţarea unei companii este insolvenţa - un stigmat nemeritat de multe societăţi. Băncile refuză să încheie contracte de finanţare cu astfel de firme".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS