CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ REMUS VULPESCU, MFP:"Băncile au, şi ele, nevoie să se restructureze"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Băncile au, şi ele, nevoie să se restructureze"

Băncile au, la rândul lor, nevoie să se restructureze, semnalează Remus Vulpescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), subliniind: "Există o bancă de stat cu o reţea teritorială vastă, dar cu o cotă de piaţă destul de mică. De asemenea, unele bănci private au avut o politică agresivă de expansiune, ajungând la o reţea de o dimensiune mai mare decât pare să aibă nevoie".

Domnia sa este de părere că băncile ar trebui să vândă încrederea şi banii de la deponenţi, subliniind că retragerea depozitelor de către populaţie nu este o soluţie, întrucât sistemul bancar nu ar rezista fără banii deponenţilor.

Remus Vulpescu apreciază că Banca Naţională a Româ­niei (BNR) a dat dovadă, de-a lungul vremii, de o "hărnicie modes­tă", menţionând: "Nu am avut şocuri, dar în fiecare zi s-a pus o cărămidă. Mi-aş dori ca peste 23 de ani să putem spune că avem politici fiscale la fel de sigure cum sunt politicile monetare".

În opinia reprezentantului MFP, o şansă pentru rezolvarea problemelor importante pe care le are economia noastră este recunoaşterea lor.

Remus Vulpescu a ţinut să precizeze că impozitul pe clădirile speciale şi acciza suplimentară la carburanţi, măsuri fiscale ce vor fi adoptate începând de anul viitor, sunt necesare în vederea acoperirii cheltuielilor prevăzute pentru 2014.

"Cred că e bine să recunoaştem şi să aplicăm toate regulile cu care economiile de piaţă sunt obişnuite", a conchis domnia sa.

Răspunzând unei provocări lansate de Cristian Pârvan, domnul Remus Vulpescu a explicat că aplicarea unui tratament fiscal diferenţiat companiilor care îşi plătesc la timp taxele şi impozitele, faţă de cel aplicat societăţilor care au restanţe la buget, nu poate fi realizată printr-un act normativ, din cauză că ar avea un caracter discriminatoriu. Achitarea obligaţiilor fiscale reprezintă o normalite, spune domnia sa, adăugând că sarcina autorităţilor este să se asigure că firmele care nu plătesc se conformează, întrucât, prin comportamentul lor actual, acestea "intoxică" mediul de afaceri.

Oficialul MFP a precizat că multe dintre firmele aflate în insolvenţă sunt vehicule de optimizare fiscală pe care unii oameni de afaceri le utilizează.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS