CONFERINŢA "BURSA" TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL / DANIEL DĂIANU, BNR:"Tehnologiile schimbă modelele de business"

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

DANIEL DĂIANU

DANIEL DĂIANU

Dăianu: "Uniunea pieţelor de capital este într-un stadiu foarte rudimentar" 

Tehnologiile schimbă modelele de business, a subliniat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi fost vicepreşedinte ASF. Acesta a adăugat că noile tehnologii şi fintech-ul ajută business-urile, precizând: "Cryptomonedele nu sunt monede, ci nişte active financiare care nu vor putea îndeplini niciodată funcţia de monedă. Moneda are în spate ceea ce se numeşte împrumut de ultimă instanţă, pe care doar statul îl poate face".

În opinia domniei sale, dacă va veni un alt şoc în economiile internaţionale, atunci acesta nu va veni dinspre sectorul bancar, pentru că băncile centrale vor interveni, ci din pieţele de capital.

În acest context, se impun şedinţe de lichiditate, este de Daniel Dăianu. Acesta a afirmat, printre altele: "Avem o piaţă de capital firavă, nu doar prin volumul de tranzacţii, ci şi prin companiile listate. Pieţele de capital din Europa sunt la mare distanţă de cele din SUA. (...) Uniunea pieţelor de capital este într-un stadiu foarte rudimentar". Companiile mici nu se pot lista în altă parte decât pe piaţa noastră, doar companiile mari având capacitatea să facă acest lucru, evidenţiază specialis­tul. Acesta arată că, la noi, operaţiunile nu sunt tranzacţionate. "Dacă pieţele de capital nu sunt bine reglementate, atunci avem mari probleme în ceea ce priveşte riscurile sistemice, pe piaţa internaţională", a mai spus domnul Dăianu, apreciind că sumele vehiculate în sectorul bancar "umblă", iar lichiditatea va dispărea precum apa în nisip.

În acest context, băncile centrale trebuie să fie foarte atente, atrage atenţia Daniel Dăianu, subliniind că trebuie să ne ajutăm companiile să se finanţeze, chiar dacă multe preferă creditul bancar.

Reprezentantul BNR a mai spus: "Condiţiile economice, percepţia, perspectiva contează mult. Avem capitalizare şi diversificare foarte scăzute. Uniunea pieţelor de capital nu decolea­ză pentru că pieţele locale nu se dezvoltă, iar realitatea bate legislaţia. Pieţele de capital din UE se fragmentează, asemeni celor bancare".

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Omul e plimbat prin gradinile lui Kakademos si e in tendinti (sau te'n dinti...nu mai stiu cum se scrie).

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS