CONFERINTA "ENERGIA IN PRIZA" / RĂZVAN NICOLESCU, DELOITTE: "Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar pentru listarea Hidroelectrica"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 septembrie 2016

 "Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar pentru listarea Hidroelectrica"

Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar în privinţa listării companiei Hidroelectrica, în condiţiile în care oferta publică nu poate să fie lansată până la începutul anului viitor, potrivit domnului Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.

Domnia sa a afirmat: "Dacă nu se poate lista Hidroelectrica până la începutul anului următor, măcar să existe un parcurs clar în privinţa acestei listări. Ar trebui, cu această listare, să batem un record pe care statul l-a realizat cu Electrica, care a fost cea mai mare listare de pe piaţa de capital din România".

Pe de altă parte, domnul Nicolescu a spus că Strategia Energetică pregătită de autorităţi pentru intervalul 2016-2030 trebuie să răspundă la câteva teme. "În primul rând, sistemul nostru energetic a fost gândit astfel încît să ne descurcăm prin forţele proprii. Vom continua această abordare sau nu?", a întrebat reprezentantul Deloitte, adăugând: "Care va fi rolul statului şi care va fi rolul privatului în domeniu, mai ales al capitalului autohton? Va avea acesta un rol, cât de mare va fi rolul şi cum putem să-l ajutăm să se dezvolte?".

În opinia domniei sale, strategia trebuie să răspundă şi la întrebarea "Cum ne vom încălzi - cu gaz, cu energie eletrică centralizată, care va fi alternativa la combustibilul clasic în sectorul transportului?".

Domnul Nicolescu mai crede că strategia trebuie să stabilească felul în care se va comporta statul în companiile în care este acţionar. "Va continua să politizeze societăţile, va încerca să le profesionalizeze, va încerca să le ajute să se dezvolte?", a întrebat Răzvan Nicolescu, menţionând: "Vor fi atrase surse de finanţare? Ce se va întâmpla cu fondurile structurale alocate domeniului energetic?".

Domnia sa a afirmat, totodată, că această strategie energetică trebuie să prevadă una sau două investiţii mari strategice, pe care statul să şi le asume, inclusiv în privinţa finanţării. "Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, constatăm că sunt realizate foarte puţine investiţii de peste 500 de milioane de euro", a atras atenţia domnul Nicolescu, subliniind că în acest sens, al investiţiilor, există doar "multe discuţii", nu şi realizări.

Potrivit domnului Nicolescu, Guvernul trebuie să clarifice în perioada următoare, pe lângă listarea la bursă a Hidroelectrica şi noua strategie energetică a României, situaţia din sectorul energiei regenerabile, respectiv cadrul fiscal pentru petrol şi gaze.

"În ceea ce priveşte cadrul fiscal pentru petrol şi gaze, să-l revizuim odată! Chiar nu putem să lansăm o dezbatere publică? De ce amânăm mereu acest subiect şi încercăm mereu să-l politizăm?", a afirmat expertul Deloitte.

Domnia sa a mai amintit de acordul de finanţare pentru proiectul BRUA, pentru care Transgaz a primit fonduri europene de 179 de milioane de euro.

"BRUA este un proiect pe care România îl face pentru Europa. Să nu înţeleagă cineva că am primit un mare cadou cu cei 180 milioane de euro. Este foarte important acest lucru din perspectiva asigurării restului până la 600 milioane de euro, o sumă foarte mare, mai ales dacă această conductă s-ar situa în baza de active a transportatorului român, care acum este undeva la 800 de milioane de euro", a mai afirmat expertul Deloitte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb