CONFERINŢA VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI EDIŢIA A V-A / MAKE, PREŞEDINTELE GRUPULUI DE PRESĂ BURSA:"Bail-in-ul este salvarea pieţei de capital"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2016

Preşedintele grupului de presă BURSA propune un plan de salvare a pieţei de capital, a cărui realizare implică schimbarea conducerii BVB

Florian Goldstein: "Lucian Anghel ţine cu sistemul bancar, cu care piaţa de capital se află în competiţie"

Situaţia în care se află piaţa noastră de capital, având volume zilnice de tranzacţionare de 2-3 milioane de euro, reclamă un plan urgent de salvare, consideră MAKE, preşedintele Grupului de presă "BURSA".

"Ziarul BURSA şi eu însumi scriem despre Bursa de Valori Bucureşti din 1990, cu cinci ani înainte să apară. Eu am scris zeci de ani. Dar, în ultimii, eu nu mai scriu despre bursă, sunt descurajat. Ca să critici ceva, acel ceva trebuie să merite critica. Eu cred că Bursa de Valori se resoarbe şi are nevoie de un plan urgent de salvare", a spus domnia sa, opinând că piaţa de capital se află într-un context favorabil, în faţa sectorului bancar.

MAKE a opinat: "Părerea mea este că piaţa de capital se găseşte într-un context favorabil. Cu toţii ştim că există o competiţie între piaţa bancară şi piaţa de capital. Piaţa bancară, mulţumesc lui Dumnezeu sau lui Mugur Isărescu, pare să fie consolidată. Pare să nu prezinte nişte probleme imediate care să ne alarmeze. Însă încălzeşte un şarpe la sân şi acest şarpe vine din Europa. Este vorba despre legea bail-in-ului, care creează depunătorului o temere. Într-un anume caz (se pare că acest caz ar fi improbabil în România), îţi confiscă depunerile băneşti dacă depăşeşti 100.000 de euro, care sunt garantaţi. Dar cine garantează că acest prag se va menţine şi nu va coborî la 50.000 de euro sau la 30.000 de euro sau chiar şi mai jos? Este vorba despre un barem valabil pentru toate ţările Uniunii Europene.

Or, ţările sunt diferite, pentru noi 100.000 de euro reprezintă o cifră mare, dar englezii, în proporţie de o cincime, sunt milionari. Astfel că, pentru noi, temerea că ne-ar confisca e de principiu, dar există. Sistemul bancar are o problemă de încredere. Piaţa de capital este diferită. Aici pierzi, câştigi, dar e pe mâna ta. Una este să îţi confişte banii fără să fi fost prost şi alta e să pierzi banii pentru că nu ai calculat cum trebuie, nu ai prevăzut ce trebuie şi ştii că, într-o măsură, eşti vinovat. Prin urmare, părerea mea este că Bursa de Valori, în cadrul a ceea ce propun să fie un plan de salvare, trebuie să se promoveze ca fiind o piaţă care oferă siguranţă de un anumit tip, prin contrast cu sistemul bancar".

O a doua componentă a planului de salvare propus de preşedintele BURSA presupune realizarea unui studiu. Domnia sa consideră că BVB ar trebui, cu o parte măruntă din banii pe care îi are, să finanţeze o cercetare ca să identifice structura economiilor populaţiei, iar în a doua fază să identifice unde se află, cine le deţine, în ce cuantum. Astfel de studii se pot face, susţine domnia sa.

MAKE a precizat: "Avem 11 milioane de cetăţeni HNWI (High Net Worth Individuals) în întreaga lume care sunt cunoscuţi după nume şi prenume, după adresă şi câţi bani au. Este vorba despre acele persoane care au minimum un milion de dolari în buzunar când ies la piaţă. Sunt 11 milioane de persoane care au ca bani de buzunar, în total, 46 de trilioane de dolari, cu care aproape că ai putea acoperi datoriile suverane. Este problema noastră să vedem care este structura economiilor - sunt 35 de miliarde de euro economii ale populaţiei şi câteva zeci de miliarde în depozitele firmelor. Măcar 5% sau 3% din această sumă o putem disloca şi duce în piaţa de capital. Cum ar arăta? Putem merge şi în profunzime cu studiul, care să ne aducă adresele şi numele. Şi, în acel moment, dăm o comandă de împrăştiere a brokerilor: duceţi-vă şi aduceţi investitori. Spuneţi-le acelora că pierderea sau câştigul în piaţa de capital ţin de propria pricepere".

Preşedintele Grupului de Presă "BURSA" a precizat şi că, dacă această strategie va fi pusă în practică, atunci conducerea BVB va trebui schimbată, pentru că structura actuală de conducere a Bursei de Valori şi comunitatea brokerilor au o puternică influenţă bancară: "Dacă veţi adopta planul pe care îl propun, atunci va trebui să schimbaţi conducerea BVB, pentru că intră în conflict de interese. Lucian Anghel, care lucrează şi într-un grup bancar, va fi în conflict de interese".

MAKE a subliniat că este nevoie de o fluctuaţie de preţ pe bursă, care să fie frecventă şi continuă pentru atragerea investitorilor. Această fluctuaţie este cea care stimulează şi orice bursă care are astfel de fluctuaţii frecvente se dezvoltă şi atinge performanţă.

Domnia sa a concluzionat: "Bursa nu a fost făcută drept încoronare a privatizării. Legea pentru întemeierea ei a fost de fapt o ordonanţă - Ordonanţa 60 din martie 1991, dată de Petre Roman. Habar nu aveau ei de privatizarea României sau, dacă discutau, atunci o făceau de principiu. Ea a fost dată atunci, s-au schimbat guverne şi cel care a conservat substanţa ordonanţei a fost Mugur Isărescu (n.r. Guvernatorul BNR). Nu avea nicio obligaţie să o pună în mişcare. A creat nucleul Bursei, l-a cultivat şi a asigurat condiţiile de început pentru funcţionarea Bursei de Valori Bucureşti. Piaţa de capital îi datorează mult. Sunt voci astăzi care spun că această mişcare a fost o viclenie ca să îşi ţină duşmanul aproape, sub control. Indiferent de asta, are o reală contribuţie la crearea BVB şi recunoaşterea meritelor sale este obligatorie, indiferent de criticile aduse, astăzi, la adresa sa, în condiţiile în care eu însumi mă număr printre critici".

La mult vehiculata idee a necesităţii educaţiei financiare, MAKE a introdus o distincţie, deosebind-o de cultura financiară.

MAKE susţine că educaţia financiară are drept ţintă pe brokeri şi pe profesioniştii din cadrul autorităţii de supraveghere, în timp ce investitorilor le este necesară doar cultura. Domnia sa subliniază că educaţia se face în şcoli şi că ţine de performanţa sistemului de învăţământ, iar nu de presă sau de seminarii organizate în Piaţa Universităţii. În schimb, cultura este implicată în gesturile investitorilor şi se formează în cadrul operaţiunilor de bursă, potrivit domniei sale, care mai precizează că educaţia financiară nu se face prin mass media, în timp ce cultura financiară îşi are locul acolo.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Poate ca nici conducerea BVB nu-si face bine treaba dar nici macar nu are cum. Mai intai sa determinam daca nu cumva statul conduce BVB care se zice "privat" (cuvant inteles numai de occidentali nu si de damboviteni) si implicit Piata de capital si daca nu cumva el e condus la randul lui de "baietii destepti", probabil din guvern, din parlament sau ...de pe strada! Deci "parghii" la SIF-uri datorita celor "5%",la FP datorita Hidroelectrica si altor "nelistate" plus "parghiile" ANAF, DNA plus multe altele . Deci statul conduce BVB si implicit amarata noastra Piata de capital fara capital investitional sau nu? Ne miram ca nu avem investitori!? Atunci sa cautam "regele" si "regina" nu "pionii". Lasati cu-adevarat libera Piata de capital, ne-am saturat de vrajeli de genul "nu ne vindem tara" sau "interes national" pe fatada insa in spate "baietii destepti" rod precum cariile pe un dinte bunul national si sanatatea unei natiuni facand pe "nationalistii" dupa deviza "un leu pt natiune, un leu pt mine" dupa care ne trezim ca avem un Iacobov, un Hrebenciuc, Sechelariu, DI Popescu, Nastase, etc. astia fiind doar cei "morti" dar sunt mult mai multi care sunt inca in "viata".

  Corect.

  Pe Bvb sunt cam firme de stat. Daca te uiti doar la Cfr care se prabuseste, sefi in scaune de lux, doar seful gari are termopan in unele gari, masini de lux. Padurarii mai erau asa nu incasau salar dar case rasareau si masini, avem si paduri. 

  1. nu e asta o idee inteleapta? Il invitam pe domnul Borza, Isarescu, Sobolewski, Geogescu, Chiritoiu si le facem la fiecare cate un raport financiar, dupa care ii auditam. Oare ce calificativ le-ar da doamna Elena Manole?

  Bursa are nevoie de abundenta pentru ca acum free-float-ul este foarte mic. Nu poti vinde sau cumpara de 500.000 EUR actiuni la vreunul dintre emitentii listati fara sa modifici pretul cu cel putin 10%!!! Ce buyrsa este asta? Bursa Demo? In plus, pe langa faptul ca este mica si prapadita, mai este si plina de abuzuri - a se vedea cazul SIF-urilor (conduceri de proasta factura, cartelizarea prin achizitiile incrucisate, achizitii de active la preturi uriase etc., supraveghetorul pietei - ASF-ul prin Ursache - este ca si SIF-urile, adica penal la propriu etc.). Cine ar merge la pescuit intr-o cada cu noroi cand exista lacuri?

  1. Mamica ta nu e penala?

   Nu este penala pentru ca nu suntem frati.

  Singura idee clara.

  1. Bursa trebuie sa fie o doamna . Nu este suficient sa aiba un medalion si o bratara.

   Trebuie sa aiba onoare, chiar sa poata salva pionii atunci cand sunt amenintati. La noi preturile le fac brokerii in buna parte. Nu se explica de ce intr-o zi urca si in cealalta coboara. Daca ploua in China noi ne luam ploiere. Romania pare a nu-si fi luat bacalaureatul. De mersul bursei nu vad ca s-ar ocupa cineva anume. 

   nu noi trebuie sa ne luam dupe ei',din contra ei tebuie sa se ia dupe noi.

  Va rog recititi, eventual redati, strategia domnului Lucian Dobre, prezentata din postura de candidat la un post in Consiliul Bursei. Nu vi se pare asemanatoare cu a Dvs? Intrebarea nu are nimic tendentious, doar se vrea o prezentare a oamenilor cu ideii similar. Din pacate si el a fost un .. profet in tara lui

  1. Tu spui ca Make nu e original?

   Nu mai scriu debcitiva ani despre BVB, astfel ca se poate, foarte bine, ca altcineva sa fi spus și altcineva ceea ce recomand -- ideea este naturala și nu țin la paternitatea ei. M-ar bucura sa fie pusa în practica.

   Pe de alta parte, atrag atenția ca nu ar fi decit un plan de salvare, iar nu o strategie. 

  bursa noastra nu a ajuns nici la nivelul top 10 burse din africa,poate sa spuna cineva cu ce a contribuit polonezul la scoaterea bvb din mlastina in care se zbate de ceva ani ??

  1. Conducerea BVB asteapta pomana de la stat !

   Listarea Hidroelectrica ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro