CONFERINŢA VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÎNEŞTI EDIŢIA A V-A / MIRCEA URSACHE, ASF:"Conducerile structurilor supravegheate de ASF în piaţa de capital trebuie reautorizate"

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2016

"Conducerile structurilor supravegheate de ASF în piaţa de capital trebuie reautorizate"

"Actualul model de supraveghere a creat premisele unor decizii controversate"

"Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acţiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislaţia primară"

Toţi cei care ocupă funcţii de conducere în structurile autorizate şi supravegheate de ASF în piaţa de capital trebuie reautorizaţi, inclusiv fondurile de investiţii financiare, afirmă Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), amintind că în această perioadă au loc interviuri pentru autorizarea acestor persoane.

"Aceasta este poziţia mea, având în vedere noul pachet legislativ, toate mutaţiile din legislaţia primară şi secundară, aplicarea directivelor europene - că toţi cei care ocupă funcţii de conducere în structurile autorizate şi supravegheate în piaţa de capital trebuie reautorizaţi. Acest lucru nu înseamnă, însă, că actualul regulament care funcţionează în ASF trebuie să mai stea la baza autorizării. Cred că este foarte important ca în acest moment să rediscutăm Regulamentul care arată un diletantism al autorilor lui".

Pe de altă parte, domnul Ursache spune că ţara noastră ar trebui să adopte modelul european de supraveghere a pieţelor financiare, cu entităţi diferite pentru sectorul bancar, piaţa de capital, asigurări şi pensii private, pentru că actuala organizare a condus la paralelisme în actul elaborării documentelor. Vicepreşedintele ASF declară: "Am spus de mai multe ori: noi nu trebuia să inventăm nimic. Avem modele europene. Astăzi, la nivel european funcţionează trei autorităţi: Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea pieţei de capital (ESMA) şi cea din asigurări şi pensii private (EIOPA). Aceasta era soluţia pe care România trebuia să o adopte şi cred în ea în continuare. Nu cred nici în altă variantă, cu afilierea la Banca Naţională. Când ESMA va fi în subordinea EBA, atunci vom putea şi noi să discutăm această temă". Domnul Ursache este de părere că actualul model de supraveghere, prin ASF cu trei direcţii separate pentru piaţa de capital, asigurări şi pensii private, a creat premisele unor decizii controversate. "Acest model a condus la paralelisme în actul elaborării documentelor", atrage atenţia vicepreşedintele ASF.

Mircea Ursache mai subliniază că ar trebui eliminate barierele legislative şi funcţionale de pe piaţa de capital.

"Prima problemă concretă se referă la soluţionarea secţiunii 1 din Depozitarul Central (...) Una dintre barierele încă existente în dezvoltarea pieţei de capital o constituie această secţiune a Depozitarului Central", menţionează domnul Ursache.

Potrivit vicepreşedintelui ASF, acest aspect poate fi rezolvat printr-o iniţiativă legislativă sau un amendament la unul din actele normative în materie, aflate în Parlament.

Tot prin iniţiativă legislativă se poate soluţiona şi problema consolidării valorii acţiunilor, mai spune domnia sa, precizând: "Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acţiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislaţia primară". Mircea Ursache concluzionează că atât timp cât poziţia sa oficială este aceasta, "celelalte opinii legate de discuţia în cauză nu îşi au rostul".

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Domnule Ursache , trebuie sa va dati demisia !

  Acest lucru va spune un pagubit Harinvest ,cu toata convingerea ! 

  In dreapta fotografiei dumneavoastra este un tabel cu dividendele acordate aferent anului 2014. Eu si familia mea am avut un portofoliu ,care aferent anului 2014 

  ne aducea dividende de aproximativ  

  40 000 roni. 

  Totul s-a naruit sub atenta supraveghere a ASF ,PATRONATA  

  de dumneavostra ,cand peste 100 de investitori si nu creditori cum ne-ati facut dumneavoastra ,au ramas fara actiuni si bani in valoare de peste 20 000 000 roni. 

  Desi la controalele din 2008.2010 2012 s-au constat aceleasi nereguli, 

  adica furtul din conturile clientilor . 

  Harinvest a fost lasat sa functioneze . 

  Asa se intampla ,cand cei care controleaza , traiesc din comisionele celor controlati ! 

  Domnule Ursache , STATUL ROMAN ne-a obligat sa venim la un SSIF ! 

  Cine vrea sa vanda sau sa cumpere actiunu ,numai prin ssif ! 

  Sa reamintesc si celelalte tepe ! 

  BRK ,MOBINVEST care v-a reclamat la CEDO, CARPATICA INVEST . 

  In concluzie ,plecati ! 

  1. WoW

   La ce suma imobilizata ati fi luat dividende de 40 000 de lei ?

   600000-800000 lei

   Când Harinvest a FURAT acțiuni FP ale foștilor proprietari despăgubiți pentru naționalizări DIRECT din Depozitar fara ca respectivii sa fi fost clienti ai Harinvestului despre ce vorbim ???

   Harinvest vanduse pachetele de FP ale clientilor si ca sa acopere furtul dadea false extrase de cont cu pachete neatinse si culmea dadea clientilor DIVIDENDE. 

   Se instituise de catre CNVM supraveghere din 2008 pentru practici frauduloase care au devalizat pana la urma conturile investitorilor. 

   Ce a facut ASF sa previna FURTUL ctiunilor? 

   Ce face ASF sa ii repuna pe investitori in drepturi? 

   N I M I C !!!! 

   A TRANSFORMAT INVESTITORII IN CREDITORII HARINVESTULUI ? 

   CUM E POSIBILA O ASTFEL DE GOGOMANIE?

   CUM SA AI INCREDERE IN O ASTFEL DE PIATA DE CAPITAL ???  

  Am uitat sa spun ceva la opinia 1.

  Multumesc din inima ,domnule Make !

  Multumesc ,pentru acest site ! 

  De ce nu le aplicam? Influenta bancilor a avut roade?

  Dupa fata acestuia spuneam ca stie solidworks, sa porneasca calculatorul de la bumb, sa trimita un mail, sa citeasca presa; altceva nu cred ca se pricepe la calculator. 

  Daca trebuie sa tehnoredacteze 100 de pagini cu tabele, grafice eu nu il vad instare

  Haideti Dom'le, Sectiunea 1 depozitarului si reautorizarea executivilor sunt bariere in piata de capital???.....Pai sa stiti ca cele 8 ale lui Anghel (care odata ridicate au ingropat-o putin....) sunt lucrari de stiinta pe langa Sectiunea matale....Credea lumea ca vrem sa scoatem un proiect ceva mai mult decat A.B.U.R. al Domnului Misu ....wtf??....Sectiunea 1 ??? Bariera?....Alte probleme nu vedem?....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro