CONSTRUCTORII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂBlocarea investiţiilor publice în acest an, un pariu economico-social riscant

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 28 februarie 2013

Blocarea investiţiilor publice în acest an, un pariu economico-social riscant

Premisele începutului de an nu permit estimări de ieşire din recesiune în 2013 ale sectorului de construcţii, apreciază Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Bugetul de stat aprobat pentru acest an este auster la capitolul investiţii, de dragul încadrării într-un deficit bugetar mic.

Economia nu poate prospera fără investiţii, a mai spus, ieri domnul Plosceanu, care a adăugat: "Rolul finanţărilor publice, comunitare sau naţionale, va rămâne în continuare esenţial, iar complementarea acestora cu parteneriate public-private este absolut necesară. Blocarea inves-tiţiilor publice în 2013 este un pariu ris-cant atât economico-social, cât şi politic. Guvernul, prin diverşii săi exponenţi, trebuie să înţeleagă că ieşirea din recesiune cât mai rapidă a sectorului de construcţii este o opţiune esenţială prin efectele de antrenare economică şi socială.

ARACO solicită imperativ autorităţilor să înţeleagă că sectorul de construcţii nu trebuie să rămână în postura de victimă permanentă a crizei economice şi a intereselor politice conjuncturale. Un nou eşec în 2013 nu va genera numai un şomaj pronunţat în sectorul construcţiilor, dar va afecta pe termen lung competitivitatea societăţilor de construcţii şi capacitatea acestora de a se implica în proiectele finanţate din fonduri structurale în perioada 2014-2020".

Constructorii atrag atenţia autorităţilor centrale şi locale asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea consistentă în ceea ce priveşte plata creanţelor către constructori, blocarea finanţării investiţiilor începute sau a unor proiecte noi în 2013, pe fondul contracţiei severe şi continue a sectorului în ultimii patru ani.

Domnul Plosceanu a declarat, într-o conferinţă de presă: "Prognoza ARACO din martie 2012, de 9,3-9,5 miliarde euro cifră de afaceri a sectorului construcţiilor la nivelul anului trecut, a fost confirmată şi trebuie să comentăm că dinamica favorabilă din semestrul I a fost alterată de evoluţia negativă din partea a doua a anului. Dacă în lei evoluţia este aparent pozitivă - 41,7 miliarde lei în 2012 faţă de 39,6 miliarde lei în 2011 - comparaţia în euro atestă o menţinere a valorii din 2011, în sumă de 9,33 miliarde euro, iar evoluţia conform Eurostat confirmă recesiunea tehnică generată de declinul din ultimele două trimestre ale anului trecut. Şi aceasta în condiţiile în care numărul mediu anual de angajaţi în 2012 a crescut cu 9,3%. Constructorii au făcut angajări în baza semnalelor pozitive din primul semestru, iar acum sunt în postura de a trimite oamenii în şomaj. Anul 2012, în ciuda faptului că a avut o dublă dimensiune electorală, când, de obicei, inves-tiţiile cresc semnificativ, rămâne un an eşuat din perspectiva reluării dinamicii pozitive a activităţii din sectorul de construcţii".

Principalele caracteristici negative ale anului 2012 au fost înlocuirea competiţiei corecte din cadrul licitaţiilor cu o alocare interesată politic a proiectelor, amplificarea greutăţilor în planul recuperării creanţelor de către firmele de construcţii, sincope consistente în asigurarea finanţării pe proiectele începute, dar şi menţinerea poziţiilor abuzive ale entităţilor achizitoare cu capital de stat în materie de condiţii contractuale.

Anul trecut a mai fost marcat, în opinia conducerii ARACO, de alterarea mecanismelor de facturare din cauza plăţii anticipate a TVA, de incapacitatea autorităţilor de a promova proiecte în parteneriat public-privat şi declinul sever al investiţiilor străine directe.

Antreprenorii au mai reclamat toleranţa complice a multor entităţi achizitoare de lucrări în ceea ce priveşte utilizarea unor operatori fără certificare a capabilităţii tehnice şi umane.

Principalele măsuri şi propuneri ale ARACO sunt asumarea de către Guvern a unui program de plată a creanţelor de către entităţile achizitoare cu capital de stat şi autorităţile locale, alături de societăţile cu capital de stat, dar şi comunicarea publică de către ministerele de profil şi autorităţile locale a programelor de investiţii pentru 2013 şi precizarea disponibilităţii resurselor financiare aferente.

Constructorii propun promovarea şi susţinerea selecţionată, prioritizată de către Guvern prin ministerele aferente, a investiţiilor în continuare şi a celor noi în domeniile infrastructurii rutiere, a infrastructurii feroviare, a infrastructurii de mediu, a infrastructurii energetice clasice şi verzi, a infrastructurii edilitare, a infrastructurii din domeniul sănătăţii, a infrastructurii agricole şi din turism, a construcţiilor de locuinţe noi şi a programelor de reabilitare energetică a clădirilor vechi şi noi.

Laurenţiu Plosceanu a subliniat că se extinde periculos acordarea de lucrări publice pe baza preţului cel mai scăzut, autorităţile acceptând oferte anormal de joase valoric, care devin sursă de competiţie incorectă, fraudă socială şi care, de cele mai multe ori, au drept consecinţă costuri finale mai mari şi o afectare semnificativă a nivelului calităţii lucrărilor.

ARACO solicită promovarea unei rectificări bugetare la mijlocul anului, care să pună accentul pe necesitatea promovării acelor investiţii de interes naţional şi local asumate de mediul politic şi societatea civilă organizată. Constructorii cer stabilirea clară a poziţiei Guvernului faţă de proiectele de interes naţional sau regional care pot fi promovate în parteneritat public-privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro