CORESPONDENŢĂ DE LA MADRIDAccesibilitatea universală, ţinta conceptului smart-city

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii /

Accesibilitatea universală, ţinta conceptului smart-city

Smart Human City reprezintă cel mai nou concept lansat pe piaţă de grupul social spaniol ONCE şi care urmăreşte realizarea unui grad de accesibilitate pentru toţi cetăţenii.

Preşedintele ONCE, Miguel Carballeda Pineiro a declarat în cadrul unei întâlniri cu Ana Maria Buşoniu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene din ţara noastră: "Smart Human City este un concept care pune persoana în centrul oraşelor inteligente şi nu tehnologia aferentă. Vorbim despre un oraş inteligent al prezentului, nu al viitorului. Dacă un astfel de oraş are facilităţi şi pentru persoanele cu dizabilităţi, atunci acesta este dis-ponibil, accesibil, deschis tuturor cetăţenilor".

În sprijinul realizării conceptului Smart Human City, grupul social Once - din care fac parte Fundaţia Once, Organizaţia Naţională a Persoanelor cu probleme de vedere, Ilunion Hotels şi Ilunion Technologia - a demarat, în urmă cu 20 de ani, prin intermediul fondurilor europene, un vast program de accesibilizare facilă a pieţei muncii de către persoanele cu dizabilităţi.

De exemplu, în anul 2018, cu ajutorul celor 32,6 milioane de euro accesaţi din Fondul Social European, grupul social Once a reuşit să formeze profesional 21.422 de persoane cu dizabilităţi, să creeze peste 13.700 locuri de muncă, 64 de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi 609 locuri ocupaţionale. Din fondurile europene primite anul trecut, cei de la Once au înfiinţat o bursă a locurilor de muncă, la care sunt înscrise, în baza de date, 266.180 de persoane cu dizabilităţi. Dintre aces-tea, 29.208 persoane se află în faza de evaluare a competenţelor profesionale, 40.800 au oferte de muncă din partea angajatorilor, iar în acest moment sunt disponibile 22.708 locuri de muncă oferite de 8664 de agenţi economici din Spania. Menţionăm că până acum Once a primit de la FSE, în ultimii ani, 166 de milioane de euro, conform raportului de activitate prezentat de conducerea grupului. La cele peste 32 milioane de euro primite anul trecut de la bugetul Uniunii Europene, se adaugă 15 milioane de euro din donaţii private, 64,8 milioane de euro proveniţi din administrarea de către Once a Loteriei Naţionale spaniole, şi 6 milioane de euro - venituri din alte surse. Bugetul pe anul trecut al fundaţiei Once care se ocupă de formarea profesională şi de consilierea persoanelor cu dizabilităţi s-a ridicat la 104 milioane de euro, bani care au fost cheltuiţi în totalitate.

La sfârşitul anului trecut, în cadrul grupului social Once, erau angajate 71.393 de persoane, dintre care 58% sunt persoane cu dizabilităţi.

Printre principalii angajatori ai persoanelor cu dizabilităţi, se numără şi firmele Ilunion Hotels şi Ilunion Tech-nologia, unde 70% din personalul angajat face parte din rândul persoanelor cu dizabilităţi, care, prin intermediul programului oferit de grupul social Once, au dobândit un nou drept la viaţă socială şi, mai ales, au reuşit să se reintegreze social, în ciuda dificultăţilor fizice cu care se confruntă fiecare persoană. În domeniul său de activitate, din cei 38.000 de angajaţi, Ilunion Hotels are peste 26.000 de angajaţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi, la care se adaugă cei de la Ilunion Technologia care creează disponibilităţi universale în privinţa accesibilităţii pentru aceste persoane.

Astfel, prin intermediul programelor, softurilor şi produselor tehnice, rea-lizate de angajaţii de la Ilunion Tech-nologia, cei de la ramura hotelieră a grupului Once au reuşit să construiască spaţii de cazare inteligente, care sunt accesibile nu doar de către persoa-nele cu dizabilităţi, ci de către toţi cetăţenii. Într-o smart room oferită clienţilor de către Ilunion Hotels, televizorul smart din cameră funcţionează la o simplă comandă vocală, fără a fi necesară telecomanda, nici pentru schimbarea canalelor, nici pentru accesarea internetului. În plafonul camerei, sunt introduse cadre metalice, ce nu sunt vizibile, dar care se activează la comandă, pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi să se ridice din pat. Dulapul din cameră şi uşa de la baie se des-chid prin intermediul unor senzori activaţi la fluturarea palmei în dreptul lor, iar ventilaţia se face prin acelaşi mod. Angajaţii cu dizabilităţi din cadrul ramurei tehnologice a companiei Ilunion au mai creat softuri menite să accesibilizeze facil locuinţele cetăţenilor care au diferite graduri de handicap, iar cea mai nouă realizare este un soft aplicat unui robot numit PACA şi care este menit să interacţioneze cu peroanele cu dizabilităţi, să le ofere toa-te informaţiile necesare şi chiar să îi ajute dacă este nevoie.

În urma activităţilor desfăşurate, cifra de afaceri în anul 2018 pentru grupul social Once - în care sunt incluse şi companiile Ilunion Hotels şi Ilunion Technologia - a fost de 925 de milioane de euro, iar pentru anul în curs, se estimează depăşirea unui miliard de euro.

Particularitatea afacerilor derulate de companiile din cadrul grupului social Once constă în reinvestirea în totalitate a profitului realizat, banii respectivi urmând a fi alocaţi pentru crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru realizarea de noi tehnologii, de noi disponibilităţi şi accesibilităţi.

"Din minimum trei euro, pe care îi încasăm pentru un produs realizat în cadrul grupului nostru, un euro este pentru activităţile destinate persoanelor cu dizabilităţi, pentru crearea de locuri de muncă şi noi tehnologii. La acesta, se adaugă banii europeni primiţi prin intermediul Fondului Social European prin care realizăm formarea profesională şi pregătirea practică a acestor persoane, le acordăm asistenţa de care au nevoie şi le consiliem cu privire la reinserţia pe piaţa muncii, la reinserţia socială şi chiar la deschiderea propriilor lor afaceri", a punctat preşedintele grupului Once, Miguel Carballeda Pineiro.

Toată activitatea desfăşurată de grupul social Once este auditată de marile companii din domeniul financiar EY şi PwC, iar principalele obiective până în anul 2030 sunt calitatea educării şi formării persoanelor cu dizabilităţi, creşterea numărului locurilor de muncă pentru aceste persoane care să aducă o creştere economică, reducerea inechităţilor sociale, comunităţi şi oraşe sustenabile şi realizarea unor parteneriate pentru atingerea scopurilor propuse.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Realizari similare are si Asociatia Nevazatorilor din Romania. Mai exact, organizeaza de multi ani cate 13 - 14 concursuri de citire, de memorare, de sah, de recitare, cultura generala etc, platite cu premii grase de vreo 200 lei, astfel incat nevazatorii din Romania nu mai trebuie sa munceasca, si doar vreo 3% din numarul total de persoane cu deficiente de vedere din Romania au un loc de munca.

  Diferenta intre ONCE si ANR este ca Asociatia Nevazatorilor din Romania nu detine nici hoteluri si nu are nici actiuni la loteria nationala, dar macar guvernul plateste salariile angajatilor ei care se pot ocupa linistiti un an intreg sa organizeze concursurile amintite, fiindca in afara de ele si de incasarea cotizatiilor de la membrii asociatiei nu prea mai fac si altceva, decat cu cateva exceptii care implica foarte putina munca. 

  Iar pentru a creste acele salarii, fiindca acesta este principalul scop al asociatiei nevazatorilor, pe langa completarea lor din cotizatiile membrilor, a construit si un sediu imens de cateva mii de metrii patrati sub pretextul organizarii de activitati utile nevazatorilor, dar de fapt cu scopul inchirierii lui, pacalind diverse institutii ale statului si persoane private sa contribuie pentru acea cladire pentru pretinsul beneficiu al orbilor. 

  O mica diferenta intre ANR si Once este ca raporturile de activitate ale ANR nu sunt auditate nici de E&Y nici de PWC, caci ele nu sunt puse nici macar la dispozitia membrilor asociatiei, chiar la cererea expresa a unora dintre membri, pentru a nu se vedea ca absolut toate veniturile asociatiei, din subventii de stat, din cotizatii, din veniturile obtinute din chirii, sponsorizari etc, sunt folosite in totalitate pentru salariile conducerii si angajatilor asociatiei.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS