Coronavirus - cauza urmatoarei crize financiare

S.B.
Macroeconomie /

Coronavirus - cauza urmatoarei crize financiare

Pandemia de coronavirus din Europa a amplificat vulnerabilităţile financiare, crescând şansele unor viitoare crize, pe măsură ce nivelul datoriilor creşte iar băncile se confruntă cu dificultăţi, a apreciat marţi Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, conform Agerpres.

În condiţiile în care economia zonei euro ar urma să se contracte cu 10% în acest an, guvernele au luat un set de măsuri pentru a limita pagubele, însă există un preţ de plătit pe termen lung iar unele ţări ar putea avea probleme în a-şi rambursa datoriile, ceea ce creşte riscul ca ele să iasă din zona euro, a adăugat BCE.

De asemenea, companiile puternic îndatorate ar putea să nu se poată descurca cu profitabilitatea bancară foarte redusă şi există un risc crescut al unor corecţii pe piaţa imobiliară, susţine BCE în raportul său semi-anual privind stabilitatea financiară.

"Chiar dacă numărul cazurilor de infecţii scade în multe ţări, impactul asupra economiei şi pieţelor a descoperit şi a majorat vulnerabilităţile existente la adresa stabilităţii financiare în zona euro", susţine BCE.

Nivelul agregat al datoriei guvernamentale în zona euro ar putea trece de 100% din PIB în acest an, cu mult peste nivelul din perioada crizei datoriilor, şi ar putea să se apropie de 160% din PIB în Italia, ţară care se confruntă cu pariuri pe piaţă că va fi nevoită să părăsească zona euro.

"În cazul în care măsurile luate la nivel naţional şi european vor fi considerate insuficiente pentru a păstra sustenabilitatea datoriei, aprecierea pieţelor cu privire la riscul de redenominare ar putea creşte şi mai mult", a adăugat BCE. Ulterior randamentele mai mari pentru statele vulnerabile din zona euro s-ar putea răsfrânge şi asupra sectorului privat şi ar lovi băncile, care se confruntă deja cu pierderi semnificative.

Potrivit BCE, primul risc ar putea fi un val de retrogradări pentru ratingul companiilor, ceea ce ar limita accesul economiei reale la finanţare. Unele retrogradări la nivelul nerecomandat pentru investiţii sunt inevitabile, ceea ce ar forţa unele fonduri de pensii şi companii de asigurări să vândă. Însă având în vedere că piaţa pentru obligaţiunile cu randamente mari este relativ mică, acest lucru ar putea declanşa o vânzare masivă de obligaţiuni, a adăugat BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro