CORONAVIRUSComerţul mondial cu bunuri, la minim record

V.R.
Ziarul BURSA #Companii /

Comerţul mondial cu bunuri, la minim record

Comerţul cu bunuri realizat la nivel global este într-o scădere accentuată, în contextul pandemiei de Covid-19, după cum indică Barometrul realizat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Barometrul publicat recent arată că, în trimestrul al doilea din anul curent, schimburile comerciale globale cu mărfuri au consemnat un declin istoric. Barometrul a ajuns, astfel, la un nivel de 84,5 puncte în trimestrul al doilea din 2020, mai mic cu 18,6 puncte faţă de perioada similară din 2019.

În vremuri fără probleme, acest barometru anticipează cu câteva luni înainte schimbările traiectoriei comerţului, însă volatilitatea generată de pandemie a redus puternic valoarea aces­tei previziuni.

"Această valoare a barometrului - cea mai scăzută înregistrată vreodată şi la egalitate cu cele din criza financiară din 2008 -2009 - este în mare măsură conformă cu statisticile OMC din iunie, care au estimat o scădere cu 18,5% a comerţului cu mărfuri în trimestrul al doilea al anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a precizat OMC, adăugând: "Indicatorii adiţionali arată creşteri parţiale ale comerţului şi producţiei mondiale în trimestrul al treilea, dar soliditatea unei redresări rămâne extrem de incertă: nu poate fi exclusă o traiectorie în formă de L, în loc de V".

Cifra exactă a scăderii consemnate în trimestrul al doilea va fi clară atunci când vor fi disponibile datele comerciale oficiale din perioada aprilie-iunie, potrivit sursei.

Amintim că, în aprilie, OMC a estimat că, anul acesta, comerţul mondial cu bunuri va scădea cu 13-32%, după care se va redresa, consemnând un avans de 21-24% în 2021. Însă, în luna iunie, OMC a informat că măsurile luate de guverne la nivel global pentru susţinerea activităţii economice ar putea face ca declinul de anul acesta să nu fie atât de mare precum cel anticipat.

În iunie, OMC a estimat că scăderea comerţului mondial cu bunuri a fost de 14% între primul şi cel de-al doilea trimestru din 2020. Această previziune, alături de cifra indicată de Barometru, sugerează că, în 2020, comerţul mondial va evolua conform unui scenariu mai puţin pesimist faţă de cel lansat de OMC în aprilie.

Luna aceasta, directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a declarat că organizaţia aşteaptă un declin cu 13% al comerţului mondial în 2020, din cauza şocurilor provocate de pandemia de coronavirus. Domnia sa a subliniat că statele ar trebui să-şi diversifice sursele de aprovizionare, iar în urma pandemiei se va observa, în următorii ani, o reconfigurare a lanţurilor valorice mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie