Costurile de împrumut ale Franţei urcă după retrogradarea ţării

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2013

Perspectiva stabilă a calificativului Franţei indică o probabilitate redusă a unei acţiuni în privinţa acestuia, în următorii doi ani.

Perspectiva stabilă a calificativului Franţei indică o probabilitate redusă a unei acţiuni în privinţa acestuia, în următorii doi ani.

Standard & Poor's a redus cu o treaptă calificativul suveran al Franţei

Costurile de împrumut ale Franţei au crescut semnificativ vineri, după ce, în ziua precedentă, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingul suveran al ţării, la "AA", de la "AA+", cu perspectivă stabilă.

S&P a retrogradat Franţa pe motiv că nu se aşteaptă ca reforma fiscală a guvernului, piaţa muncii, a produselor şi servicilor să ridice perspectivele de creştere pe termen mediu. Agenţia preconizează că datoria generală guvernamentală netă a Franţei va ajunge la nivelul record de 86% din PIB în 2015, iar rata şomajului se va menţine peste nivelul de 10% până în 2016.

În condiţiile date, randamentul obligaţiunilor guvernamentale franceze pe zece ani a urcat la 2,389% în prima parte a zilei de vineri, de la 2,158% joi. Ulterior, randamentul a mai coborât, ajungând la 2,18%.

Ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat, după anunţarea deciziei S&P, că "regretă raţionamentele neadecvate şi critice făcute de agenţia de evaluare financiară". Oficialul de la Paris a spus: "Decizia agenţiei reafirmă hotărârea întregului Guvern de a urma calea stabilită deja pentru reducerea deficitului public, de a restabili competitivitatea şi a sprijini creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă".

Dar, specialiştii agenţiei de evaluare consideră că avansul mai lent al economiei Franţei va constrânge capacitatea Guvernului de a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice şi va minimaliza impactul reformelor.

Amintim că, în ianuarie 2012, Franţa a pierdut ratingul de top "AAA" atribuit de S&P, după care şi celelalte agenţii majore - Moody's Investors Service şi Fitch Ratings au retras acest calificativ acordat ţării.

Economia Franţei a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, înregistrând o creştere peste aşteptări, de 0,5%, dar analiştii se întreabă dacă acest ritm va putea fi menţinut până la sfârşitul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro