CRAME"Gramma" - o cramă pe un deal plin de istorie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 26 noiembrie 2010

"Gramma" - o cramă pe un deal plin de istorie
 • document ataşat FRĂŢIA VINULUI
  apasă aici pentru a descărca.

  Pe dealul unde "a fost pusă la cale" prima unire a Principatelor Române rodeşte, acum, via care se află în proprietatea societăţii "Gramma". La coacerea strugurilor veghează, aşadar, bătrânul Castan al Unirii, la umbra căruia s-au întâlnit unioniştii.

  În localitatea Vişan, din judeţul Iaşi, îşi desfăşoară, astfel, activitatea de producător de vinuri "Casa Olteanu", care deţine 60 de hectare de vie pe rod - 20 ha în proprietate şi 40 ha arendate de la diferiţi propietari din zonă. Locuinţa familiei Olteanu, locul unde se află şi moderna cramă, este printre puţinele case ce pot fi regăsite în satul ieşean. Cei doi soţi care conduc afacerea s-au mutat în această localitate cu câţiva ani în urmă, după ce şi-au revendicat proprietăţile din Vişan.

  "Dealurile Buciumului reprezintă unele dintre cele mai renumite zone viticole ale Moldovei, cu atât mai mult cu cât în zonă au fost aduse şi plantate două vagoane de viţă altoită din coloniile franceze, suprafeţe care, ulterior, au fost defrişate şi replantate cu actualele soiuri, de către regimul comunist", ne-a povestit Marian, fiul familiei Olteanu.

  Potrivit acestuia, la început, activitatea societăţii se rezuma doar la producerea de struguri şi comercializarea acestora către unităţile de profil din zonă: "Ulterior, însă, motivaţi de potenţialul calitativ al strugurilor obţinuţi şi de apariţia primelor fonduri în ceea ce priveşte inves-tiţiile private în domeniu, am luat decizia să accesăm fonduri SAPARD, pentru a ne dezvolta propriul proiect bazat pe pricipii moderne şi sănătoase". Fondurile europene absorbite pentru dezvoltarea acestei afaceri au depăşit uşor 1 milion de euro.

  Familia Olteanu intenţionează să replanteze o suprafaţă de 20 ha cu soiuri autohtone, în special "Feteas-ca Neagră" şi "Tămaioasa Românească". De asemenea, va investi în dezvoltarea capacităţilor de maturare a vinurilor şi a oenoturismului.

  În ceea ce priveşte capacitatea de producţie a "Gramma", societatea a produs, anul trecut, 1.600 de hectolitri de vin. Soiurile cultivate, în prezent, sunt "Aligoté", "Fetească Regală" şi "Fetească Albă", vinurile fabricate de această cramă fiind din gama premium sec cu denumire de origine controlată. "Gramma" produce, de asemenea, şi un sortiment demidulce.

  Tehnologia utilizată de societate presupune, potrivit lui Marian Olteanu, "maceraţie prefermentativă la rece, în vederea extragerii unei palete cât mai ample de arome, deburbarea corespunzătoare a musturilor, fermentaţia la temperaturi scăzute, inertarea cu gaz a vaselor şi a întregului proces tehnologic. În general, mergem pe principiul < cu cât mai puţine tratamente, cu atât mai bine pentru viitorul vin >, deoarece se ştie că fiecare tratament taie câte o felie din calitatea vinului. În preţul de cost al unei butelii cu vin se regăseşte şi manufacturarea la nivelul îmbutelierii, acest proces fiind supervizat îndeaproape de personal calificat".

  Livrarea se face direct de la cramă şi prin distribuitorii cu care compania colaborează.

  Deşi 2010 este primul an în care vinurile "Gramma" sunt prezente pe piaţă, proprietarii cramei îşi doresc să ajungă "punct de referinţă pe harta vinurilor mondiale".

  Peste 100 de vinuri lansate în premieră la "Goodwine"

  Un nou vin spumant de top, pe piaţa noastră

  "Le Manoir" va deschide un wine bar lângă magazinul din centrul Capitalei

  Zone viticole

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Apanova
  BTPay
  Electromagnetica
  infinitumcosmetics.ro
  fabricadeceai.ro

  Curs valutar BNR

  19 Mai. 2022
  Euro (EUR)Euro4.9474
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7141
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8270
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8404
  Gram de aur (XAU)Gram de aur276.8333

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  piperea.ro
  romaniansmartcity.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  thediplomat.ro
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro