Criza cerealelor ne scumpeşte traiul

Cătălin DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 ianuarie 2011

Criza cerealelor ne scumpeşte traiul

Morarii dau ca iminentă o scumpire a produselor de panificaţie din cauza creşterii preţului grâului din import

Explozia preţurilor la cereale din 2010 începe să-şi facă resimţită prezenţa şi în ţara noastră, producătorii fiind pe punctul să scumpească alimentele.

După ce anul trecut preţul grâului a atins niveluri record la bursele internaţionale din cauza producţiilor reduse de secete ale marilor jucători mondiali precum Federaţia Rusă sau Kazahstan, acum au început să intre în ţara noastră cereale din import din ce în ce mai scumpe.

În Constanţa - una dintre principalele căi de acces a cerealelor din import în ţara noastră - grâul se vinde cu 1,5 lei/kg, aproape triplu faţă de preţurile de vânzare din vara lui 2010, de circa 0,5 lei/kg.

Grâu de două ori mai scump ca în vara trecută se vinde deja în majoritatea judeţelor din ţară, preţul mediu al acestei cereale fiind de 1 leu/kg, conform datelor disponibile pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii.

Oamenii de afaceri din domeniul panificaţiei avertizează că scumpirile nu se vor opri aici.

"Grâul se va scumpi în continuare, iar preţul va ajunge la 2 lei/kg", ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).

Viorel Marin ne-a explicat: "Nu mai avem mult grâu din producţia internă, iar acum a început să intre în ţară grâu comunitar, din UE. Problema este că şi grâul comunitar este foarte puţin şi într-o lună şi ceva se va termina. Atunci va trebui să apelăm la importuri scumpe de cereale de pe pieţele terţe, întrucât vom plăti taxe vamale. Din cauza acestei situaţii, preţul grâului va ajunge la 2 lei/kg, iar pâinea şi celelalte produse de panificaţie se vor scumpi. Deja fabricile vând în pierdere şi sunt în pericol să se închidă dacă mai menţin mult preţurile actuale".

Procesatorii cer Guvernului să scoată urgent de la rezerva de stat 300.000 de tone de grâu şi să reducă TVA

Scenariul pesimist prevăzut de preşedintele ANAMOB pare să fie confirmat de evoluţia preţurilor cerealelor la marile burse internaţionale.

La bursa de cereale de la Chicago, vineri, buşelul de grâu (27 kilograme) cu livrare în martie 2011 se vindea cu 825,75 cenţi, în condiţiile în care, la finele lui 2010, aceeaşi cantitate se tranzacţiona la un preţ mediu de 750 cenţi. De asemenea, faţă de perioada similară a anului trecut, buşelul de grâu este mai scump cu aproximativ 30%. Viorel Marin ne-a declarat: "Noi am avertizat asupra acestei situaţii încă din toamna anului trecut, dar guvernanţii au ignorat total această problemă! Doar două măsuri guvernamentale mai pot opri creşterea preţurilor: scoaterea grâului de la rezerva de stat şi reducerea TVA la cereale la 5%. Noi i-am cerut premierului încă de acum două săptămâni să scoată de urgenţă 300.000 de tone de grâu pe piaţă de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, iar administraţia să-l vândă transparent, la licitaţie".

Am exportat ca să importăm

Slăbeşte cererea pe pieţele internaţionale?

Rădulescu: România va importa în jur de 500.000 de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern

Lucian Anghel: Scumpirea grâului creează într-adevăr presiuni inflaţioniste

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro