CSEKE ATTILA:"Vom lansa un apel de proiecte în valoare de 2,82 miliarde euro, pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică"

G.D
Politică / 24 martie

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării (Sursa foto: www.facebook.com/ Cseke Attila)

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării (Sursa foto: www.facebook.com/ Cseke Attila)

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că în 1 aprilie va fi lansat cel mai mare apel de proiecte, în valoare de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizarea energetică şi consolidarea seismică pentru 4.333 de clădiri. "Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanţare nici din partea autorităţilor locale, nici din partea proprietarilor, şi se aplică principiul primul venit - primul servit", a arătat Cseke, informează News.ro.

"În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanţare de până acum, pentru eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, finanţate prin PNRR şi gestionate de MDLPA", a declarat, astăzi, ministrul Cseke Attila în cadrul unei conferinţe de presă.

El a anunţat că luni, cel târziu, vor fi publicate şi cele 5 ghiduri ale solicitantului şi va fi lansată platforma digitală pentru familiarizarea beneficiarilor.

Potrivit sursei citate, din 2009 până în 2021, Ministerul Dezvoltării a eficientizat energetic 2.719 blocuri, iar 28 de clădiri au fost consolidate seismic.

"Acum, prin PNRR, vom eficientiza energetic şi consolida seismic 4.333 de clădiri. Acest lucru înseamnă economie de energie şi protejarea mediului înconjurător, prin diminuarea emisiilor de CO2. 4.333 clădiri eficiente, înseamnă economisirea a mai multă energie decât producţia anuală a hidrocentralei Vidraru şi vom evita emisii echivalente cantităţii de CO2 reţinut într-un an de 755.000 hectare de pădure", a mai spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării, prin Valul Renovării, componentă a PNRR, are un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, se va ajunge la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 clădiri publice.

Din această sumă, 130 milioane de euro vor fi alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro vor fi destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.

"Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanţare nici din partea autorităţilor locale, nici din partea proprietarilor, şi se aplică principiul primul venit - primul servit. Fondurile sunt teritorializate pe judeţe pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a teritoriului ţării", a reiterat ministrul Cseke Attila, subliniind că ţara noastră deţine un fond îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică, consolidare seismică, reducere a riscului la incendiu, asigurare a accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vârstnice.

Cererile vor putea fi depuse online, în format digital, în mod transparent, pe site-ul www.mdlpa.ro/investiţii/PNRR, cu un utilizator şi parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autoritate centrală. Aici se vor vedea doar investiţiile la care fiecare UAT este eligibilă.

Pe site-ul MDLPA, bugetele disponibile pentru fiecare tip de investiţie vor scădea, în timp real, în funcţie de solicitările înregistrate. De asemenea, se va vedea şi numărul de cereri depuse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9430
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7005
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9319
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7237
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro