CSOMA BOTOND:"Noua variantă de desfiinţare a SIIJ nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor"

G.B
Politică / 20 iulie

Csoma Botond

Csoma Botond

Noua variantă de desfiinţare a Secţiei speciale care a fost propusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor, a afirmat, astăzi, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

Csoma Botond a precizat: "N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (...). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor".

El a susţinut că UDMR "nu face troc politic pe SIIJ" şi a dezminţit afirmaţiile lui Stelian Ion potrivit cărora UDMR nu doreşte de fapt desfiinţarea SIIJ.

"Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. (...) Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. (...) Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm. Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus", a arătat deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, "garanţie reală" înseamnă ca judecătorul să nu fie supus anumitor chestiuni care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară".

"Cred că este şi în interesul justiţiabilului din România ca să aibă judecători care iau decizii şi în baza legii şi în baza propriei conştiinţe. Deci, cred că este în interesul României să avem judecători independenţi", a completat liderul deputaţilor UDMR.

"Ce facem cu judecătorii Înaltei Curţi? (...) Dacă judecătorul Înaltei Curţi cere ca dosarul lui să fie strămutat, unde strămutăm? Domnul ministru nu mi-a oferit un răspuns la această întrebare. (...) Când n-ai argumente, să susţii că noi am face jocurile Ungariei, ca Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen? Asta-i o bazaconie de la grădiniţă. Ungaria totdeauna a vrut ca România să intre în Schengen, eu ştiu că Franţa şi Olanda s-au opus intrării României în Schengen. (...) Eu cred că putem colabora, putem trece peste această chestiune, dar, la momentul actual, avem viziuni diferite. (...) Eu am avut o propunere în şedinţa coaliţiei: să purcedem la treabă cu reforma justiţiei, pentru că aceasta nu depinde numai de desfiinţare SIIJ", a spus Csoma Botond, care consideră că ridicarea MCV nu poate fi legată "de o chestiune de competenţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ÎN JUSTIȚIA DE AZI NU SE POATE REAIZA : HOȚII NU PERMIT ...

    1. UDMR o mizerie dubioasa de tip PSD ce ar trebui desființat, pana când vom mai permite unui astfel de partid antinational sa stea în calea noastră?

    Prin gura udmr-ului vorbeste psd-ul.

    1. Vorbeste PSD-ul, dar mai ales Catzu+Orban+Barna+Ciolos+KWJ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9194
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1766
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5481
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7550
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.2482

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro