CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:România, între ţările din Europa Centrală şi de Est în care volumul tranzacţiilor imobiliare a crescut în 2021

G.B
Companii #Construcţii / 19 ianuarie 2022

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din Europa Centrală şi de Est care în 2021 au raportat o creştere a volumului tranzacţiilor cu active imobiliare, în timp ce pieţele din Cehia şi Ungaria au înregistrat scăderi faţă de anul 2020, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, la nivel regional, volumul tranzacţionat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creştere de 8,3%, în timp ce piaţa din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacţiilor cu proprietăţi generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.

În România, în 2021 au fost consemnate 54 de tranzacţii cu active imobiliare, dublu faţă de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creştere cu 0.2% comparativ cu anul anterior, conform Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

După un prim semestru în care volumul investiţiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piaţa a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacţii de 618 milioane de euro, dublu faţă de primele şase luni ale lui 2021.

Cele mai multe active tranzacţionate au fost din sectorul logistic si industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăţi. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacţionate, cele 8 clădiri de birouri care şi-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: "Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menţinut crescut în 2021, pe fondul unei relative reechilibrări a raportului de forţe dintre proprietari şi chiriaşi, aspect menit să garanteze un flux financiar stabil pentru investitori. Într-un climat general pozitiv, ne aşteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar creşte lichiditatea pieţei. O zonă cu potenţial rămâne cea a tranzacţiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanţa prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aştepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depăşirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat."

De asemenea, merita remarcat faptul că, în topul celor mai mari cinci tranzacţii au intrat active din toate cele trei segmente mari de piaţă, respectiv birouri, retail şi industrial.

Cele mai mari tranzactii consemnate au presupus vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziţia Hermes Business Campus (75.000 metri pătraţi) de către Adventum Group de la Atenor. Adventum Group completează lista numelor noi de investitori care au intrat în România în ultimele 18 luni.

În plus, CTP, cel mai mare proprietar de spaţii logistice şi industriale din România, a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă printr-o serie de patru tranzactii cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro.

Randamentele de referinţă au înregistrat o comprimare semnificativă în cea de-a doua jumătate a anului, de 50 - 75 puncte procentuale, trend care ar putea continua şi în 2022. Cu toate acestea, diferenţa dintre piaţa locală şi ţările mai mature din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se menţine relativ ridicată (100- 300 puncte procentuale), ceea ce ar putea grăbi o viitoare compresie a yieldurilor, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro