Cutremurele influenţează mările şi oceanele mai rapid decât schimbările climatice

Ziarul BURSA #Miscellanea /

Cutremurele influenţează mările şi oceanele mai rapid decât schimbările climatice

Există un nou motiv de îngrijorare pentru mediul înconjurător: efectele pe termen lung ale cutremurelor. Seis-mele majore pot determina creşterea nivelului mării într-un ritm mult mai rapid decât o fac modificările climatice şi ar trebui să fie considerate un motiv mai important de îngrijorare pentru unele dintre naţiunile care locuiesc pe insulele din Oceanul Pacific.

Informaţiile sunt cuprinse într-un studiu australian publicat şi citat de agenţia Xinhua. Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle a descoperit că nivelul mării din Samoa Americană a crescut de peste cinci ori în comparaţie cu media globală cauzată de subsidenţă - un efect de scufundare a scoarţei terestre -, din cauza seis-melor care s-au produs în Samoa şi Tonga în 2009. "Ar putea deveni şi mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice", a precizat profesorul Han. "Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovern-mental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2", a adăugat el.

Folosind imagini şi alte date ştiinţifice colectate din spaţiu, profesorul Han a arătat că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarţa terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, în comparaţie cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa, informează Agerpres. Profesorul Han a cerut guvernelor să îşi revizuiască de urgenţă previziunile referitoare la creşterea nivelului mării pentru ţările afectate de seis-me puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de peste 8 au potenţialul de a deforma radical scoarţa teres-tră. În alte ţări, precum Japonia şi Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea cauza o ridicare a scoarţei terestre, deşi a admis că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS