DANIEL RUSU:"Am iniţiat un proiect privind reducerea numărului de parlamentari la 300"

V.G.
Politică / 21 septembrie

"Am iniţiat un proiect privind reducerea numărului de parlamentari la 300"

Deputatul neafiliat Daniel Rusu a anunţat, astăzi, că a iniţiat un proiect care prevede reducerea la 300 a numărului de parlamentari, aşa cum s-a votat la referendumul din 2009, relatează Agerpres.

"Una dintre promisiunile din campania electorală a fost punerea în aplicare referendumului din 2009 în ceea ce priveşte Parlamentul României, atunci când peste 78% au votat în favoarea bicameralismului, dar cu 300 de parlamentari. (...) Prezint o iniţiativă pe care am preluat-o de la organizaţii neguvernamentale şi asociaţiile cetăţeneşti, iniţiativă pentru modificarea şi completarea articolului 5 din Legea 208/2005 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente", a precizat, într-o conferinţă de presă la Parlament, Daniel Rusu, membru al Partidului Alternativa Dreaptă.

Potrivit proiectului, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 101.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 de locuitori.

"Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator într-o circumscripţie electorală să fie mai mic de doi, respectiv de deputat mai mic de trei", prevede propunerea legislativă.

De asemenea, proiectul stipulează că, "de fiecare dată când se organizează alegeri parlamentare la termen, AEP actualizează şi stabileşte, prin hotărâre, numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor pe fiecare circumscripţie în parte cu 90 de zile înainte de data alegerilor, în condiţiile normei de reprezentare stabilite".

"Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor nu poate fi mai mare de 100, respectiv de 200 de deputaţi", mai stabileşte proiectul.

"Ţinând cont de importanţa şi de promisiunea şi rezultatul referendumului nu putem să concepem ca această lege să nu fie aprobată în plenul Camerei", a mai spus Rusu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bun articol,

    mai ales sa facut referendum pe aceast 300 buc.

    de parlamentari,valid si nu-l respecta nimeni 

    Pai de ce sa il respecte ?

    o sa fiti voi tunsi la mai mult de 300

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro