Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

DATE PENTRU TRIMESTRUL AL TREILEA:Profitul Raiffeisen Bank România a scăzut cu 25%

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Profitul Raiffeisen Bank România a scăzut cu 25%

Portofoliul de credite nete al băncii a crescut cu 13% 

Rata creditelor neperformante s-a redus la 3,9%, de la 4,3% în anul anterior

Raiffeisen Bank România a încheiat trimestrul al treilea al anului 2019 (T3) cu un profit net de 536 milioane de lei, faţă de 718 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al instituţiei creditoare. Acesta notează că scăderea cu 25% a profitului net (an la an) provine din câteva evenimente nerecurente cum sunt: schimbările metodologice de provizionare a riscului de credit şi provizionarea participaţiei în subsidiara Aedificium Banca pentru Locuinţe.

Activele totale ale Raiffeisen Bank România au ajuns la 42,38 miliarde lei la 30 septembrie 2019 (+8%, an la an), iar veniturile băncii au avansat cu 5%, la 1,95 miliarde de lei. Creditele nete au crescut cu 13% în T3, în ritm anual, iar toate segmentele de clienţi au înregistrat evoluţii pozitive: soldul creditelor către corporaţii mari şi medii a crescut cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, creditele pentru IMM-uri - cu 5%, iar cele pentru persoane fizice - cu 9%, echilibrat, atât credite pentru achiziţii de locuinţe, cât şi de nevoi personale.

"Anunţăm rezultate bune care provin din creşterea organică a băncii, pe toate produsele şi segmentele de clienţi, cu accent pe finanţările acordate companiilor", a spus Steven van Groningen, preşedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Cheltuielile operaţionale ale băncii au crescut cu 8% în primele nouă luni din 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un miliard de lei, confom anunţului băncii. Principalele zone de presiune asupra cos­turilor băncii vin din investiţiile în ritm susţinut pentru dezvoltatea capabilităţilor tehnologice şi digitale ale băncii, creşterea costului cu salariile angajaţilor, dar şi din cerinţele de reglementare, mai precis a contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 3,9% la finalul lunii septembrie 2019, faţă de 4,3% în T3/2018. Costul cu provizioanele a crescut semnificativ, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 147 de milioane lei, conform băncii, care menţionează că această evoluţie nu a fost generată de o degradare a calităţii portofoliului de credite, ci a survenit pe fondul unor schimbări metodologice.

Raiffeisen Bank anunţă că s-a implicat, în consorţiu cu alte bănci, în tranzacţii importante în T3, cum sunt finanţările acordate pentru sprijinirea unor proiecte şi investiţii locale desfăşurate de clienţi precum: VGP Park Timişoara, MedLife sau Ameropa. Banca a acordat credite APIA pentru aproximativ 630 de firme mici şi mijlocii, iar în cadrul programului "Iniţiativa pentru IMM" au fost finanţate peste 770 de companii. De asemenea banca susţine startup-urile şi fintech-urile româneşti în cadrul unor programe ca "factory by Raiffeisen Bank" (finanţări totale de 3 milioane euro în acest an) sau "Elevator Lab".

Numărul clienţilor digitali ai băncii (cei care folosesc aplicaţiile de online şi mobile banking) a ajuns la 675.000 în trimestrul al treilea din 2019.

--------------

Portofoliul de economii în lei, atrase de Raiffeisen Bank de la populaţie, a crescut cu 9% la 30 septembrie 2019, în ritm anual.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS