DE LA 1 IANUARIE 2022 LIBOR ESTE ÎNLOCUIT DE SARON Dobânzile pentru creditele în franci elveţieni şi-au schimbat modul de calcul

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 ianuarie 2022

Dobânzile pentru creditele în franci elveţieni şi-au schimbat modul de calcul

Clienţii nu trebuie să aducă acte adiţionale la contractele de credite şi urmează să fie informaţi de către bănci cu privire la modificări

Indicele LIBOR CHF, specific creditelor în franci elveţieni, a fost exclus de la 1 ianuarie 2022 din modul de calcul al nivelului dobânzii şi înlocuit cu SARON, Swiss Average Rate Overnight. Înlocuirea este făcută automat de către bănci pentru clienţii cu împrumuturi în CHF, acestora nefiindu-le solicitat niciun fel de act adiţional la contractul de credit.

Modificarea survine în urma renunţării, la nivel european, la utilizarea indicelui Libor, după scandalul uriaş legat de manipularea pieţelor şi cotaţiilor Libor (timp de 2 decenii) în care au fost implicate mai multe instituţii financiare gigant din domeniul bancar.

BNR a anunţat din 1 noiembrie modificarea, iar prin actul de punere în aplicare Comisia Europeană a stabilit care sunt ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenţa la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni pentru toate contractele si toate instrumentele financiare definite în Directiva 2014/65/UE.

"Ca atare, de la data de 1 ianuarie 2022, referinţele la ratele LIBOR CHF cu maturităţi la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni, conţinute în contractele şi toate instrumentele financiare cu scadenţe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituţiile de credit din România cu toţi clienţii acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON şi ajustările de marjă corespunzătoare, prevazute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fara a fi necesară renegocierea contractelor", se arată în comunicatul BNR din 1 noiembrie.

Clienţii cu credite în franci elvetieni ai băncilor urmează să primească, în cursul lunii ianuarie 2022, detalii prin e-mail sau poştal.

Rata de referinţă SARON, Swiss Average Rate Overnight, reprezintă rata dobânzii overnight a pieţei monetare garantate pentru franci elveţieni (CHF). Se bazează pe tranzacţii şi cotaţii postate pe piaţa repo elveţiană. Trebuie de asemenea precizat că indicele LIBOR a încetat să mai fie folosit la sfârşitul anului 2021 pentru majoritatea monedelor pentru care a fost utilizat, cum ar fi lira sterlină, euro, francul elveţian sau yenul japonez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0327
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8203
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.5761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb