DE LA 1 IULIEÎncepe conectarea caselor de marcat la serverele ANAF

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iunie 2020

Începe conectarea caselor de marcat la serverele ANAF

Începând cu 1 iulie începe procedura de conectare a caselor de marcat la serverele ANAF, potrivit documentului publicat la finalul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Termenul este mai scurt pentru marii contribuabili, care au la dispoziţie 3 luni, respectiv până la 30 septembrie, în timp ce restul firmelor, contribuabili mici şi mijlocii, au timp să completeze procedura până la 31 ianuarie anul viitor.

Potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe, până la 31 septembrie vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie se vor colecta datele în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat. Acum două săptămâni au fost demarcate testele de soft pentru furnizorii de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Excepţie fac cei care sunt firmele aflate în zone unde nu există reţele de comunicaţii electronice. Acestea vor trebui să depună prin site-ul ANAF o declaraţie, în format PDF, semnată electronic.

Aceştia vor trebui să depună o declaraţie (se găseşte în Anexa 2 actului normativ despre care scriem). Termenele sunt la fel ca cele de mai sus: 30 septembrie pentru contribuabilii mari şi 31 ianuarie pentru restul.

Raportul anual al Consiliului Fiscal pentru 2019 arată că veniturile fiscale ale României (impozite şi contribuţii sociale) a fost anul trecut de 26,7% din PIB, cu un ecart de 13,2% faţă de media UE, ţara noastră fiind clasată pe penultimul loc la acest capitol. Totodată, veniturilor bugetare (potrivit metodologiei ESA 2010) au fost de 31,7% din PIB (cu 13,4% sub media europeană), de asemenea printre cele mai mici din UE, unul dintre factori fiind evaziunea fiscală, pe lângă taxele reduse.

Datele colectate din AMEF-uri vor fi folosite de ANAF pentru analiză şi control de la distanţă, astfel încât să conducă la reducerea substanţialn a numărului controalelor fizice inopinate şi la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate.

Noul sistem va permite recunoşterea unor tipare şi le va semnala pe cele disfuncţionale sau atipice. Interfaţa folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: cod CAEN tip produs/ serviciu, CUI, sediu, adresă şi altele.

Platforma software a fost donată Ministerului Finanţelor Publice de către Asociaţia pentru Tehnologii Avansate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să vedeți bani gramada la buget după a aceasta conectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro