DECLIC, PROTEST LA PLOIEŞTI: "Monitorizaţi principalele surse de poluare care ne intoxică aerul!"

G.D.
Miscellanea / 18 august

"Monitorizaţi principalele surse de poluare care ne intoxică aerul!"

Zeci de membri Declic au protestat, astăzi, la Ploieşti, în faţa primăriei, pentru a cere autorităţilor să monitorizeze principalele surse de poluare ale oraşului: rafinăriile, fabricile şi incineratoarele de deşeuri, conform unui comunicat remis redacţiei. Oamenii au scandat "Stop poluării la Ploieşti! Vrem aer pentru viaţă", "Vrem să respirăm, nu să ne sufocăm!", "Problema este gravă, aerul e otravă!".

Potrivit sursei citate, acţiunea Declic a avut loc în faţa panoului "cu plămâni'' care înregistrează nivelul poluării din aer, instalat în urmă cu o lună la Ploieşti. Panoul a arătat, pe toată durata protestului, valori chiar şi de două ori peste limita admisă.

Plămânii instalaţi de Comunitatea Declic au ventilatoare care simulează respiraţia umană şi filtre HEPA care reţin microparticulele din aer. Instalaţia include şi un senzor de măsurare a calităţii aerului. Datele înregistrate de senzorul plămânilor pot fi văzute în timp real pe declic.ro. Instalaţia cu plămânii Declic a mai fost instalată în trecut în Bucureşti, Cluj şi Braşov.

" Autorităţile de la Ploieşti şi instituţiile statului nu fac niciun demers ca să-i oprească pe poluatori. În realitate, nici măcar nu ştiu exact cine şi cât poluează. De aceea, monitorizarea marilor poluatori - rafinăriile, incineratoarele şi fabricile - ar fi primul pas spre reducerea poluării la Ploieşti", a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

De aceea, în privinţa poluării din Ploieşti, Declic cere autorităţilor locale să implementeze un sistem special pentru măsurarea emisiilor rafinăriilor, în plus faţă de sistemul naţional de monitorizare a calităţii aerului.

"În fiecare seară, în loc să deschidem ferestrele, noi le închidem ca să putem respira. Noaptea trecută a fost infernală, îmi venea să sap o groapă să intru acolo ca să nu mai simt mirosul toxic. Nu am putut să dorm deloc", a mărturisit Elena Cupşa, membră Declic din Ploieşti, prezentă la protest.

"Deşi trăiesc în acelaşi mediu toxic ca cetăţenii, autorităţile locale din Prahova încă sunt impasibile la poluarea din Ploieşti", a adăugat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Conform datelor Agenţiei Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual ucişi de poluare: 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării.

Acţiunea Declic este parte a campaniei "Aer pentru viaţă". Prin intermediul petiţiei Declic, peste 24.000 de cetăţeni cer Ministerului Mediului să instaleze sisteme performante de monitorizare a calităţii aerului, se mai arată în comunicat.

Fotografiile de la protest pot fi folosite în materialele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro