Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Deficitul balanţei comerciale s-a ajustat puternic în iulie, însă rămâne la un plus lunar de 480 milioane euro

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Deficitul balanţei comerciale s-a ajustat puternic în iulie, însă rămâne la un plus lunar de 480 milioane euro

INS: Deficitul comercial al României a crescut cu aproape jumătate de miliard de euro în primele şapte luni (+5,1%) faţă de primele şapte luni din 2019 Exporturile de bunuri ale României au scăzut cu -5,1% în iulie faţă de luna similară de anul trecut, în timp ce importurile au fost mai mici cu -9,9% Evoluţia mai bună a exporturilor faţă de importuri vine pe fondul revenirii cererii externe pentru industria locală

Deficitul balanţei comerciale s-a redus cu 25,6% în iulie 2020 faţă de luna iulie 2019, însă a continuat să rămână pe negativ la un minus lunar de 480 de milioane de euro, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe ultimele 12 luni deficitul este în continuare pe creştere (+4,2%), iar analiştii BCR notează că este prea devreme de spus dacă această tendinţă de reducere a deficitului manifestată în iulie comercial este una de durată. La rândul său, Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, spune că ajustarea deficitului comercial confirmă perspectiva echilibrării comportamentului agenţilor economici.

Analiştii de la departamentul de cercetare al BCR spun într-un raport de analiză: "Exporturile de bunuri au scăzut cu -5,1% în iulie faţă de luna similară de anul trecut, în timp ce importurile au fost mai mici cu -9,9%. Luna iulie a adus o schimbare faţă de precedentele patru luni şi implicit faţă de vârful crizei COVID-19: dacă înainte exporturile de bunuri scădeau mai accelerat decât importurile, acum căderea exporturilor s-a atenuat, pe măsură ce a revenit cererea externă pentru industria locală. Prin urmare, deficitul comercial s-a redus cu -25,6% în iulie 2020 faţă de iulie 2019. Este devreme de spus dacă aceasta este o tendinţă de durată, iar în termeni cumulaţi pe ultimele 12 luni deficitul comercial este în continuare pe o mică creştere (+4,2%)".

Analiştii BCR arată că acest an ar putea aduce un început de ajustare a deficitului de cont curent, pe care aceştia îl estimează în jur de -4,1% din PIB, de la -4,6% în 2019.

"O adâncire mai mică a deficitului comercial pe zona de bunuri faţă de anii anteriori, un excedent consistent pe partea de servicii şi repatrieri mai mici de dividende de către companiile bazate pe investiţii străine directe vor contribui la ajustarea incipientă a dezechilibrului extern al României", mai spun analiştii BCR.

Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania evidenţiază şi el ajustarea deficitului balanţei comerciale cu peste 25% an/an în iulie, economistul afirmând că astfel se confirmă perspectiva echilibrării comportamentului agenţilor economici după incidenţa pandemiei, într-o evoluţie influenţată şi de intensificarea crizei sanitare.

"Conform INS, exporturile de bunuri s-au ajustat cu 5,1% an/an la 5,6 miliarde de euro în luna iulie (cel mai ridicat nivel din februarie), evoluţie determinată de scăderea economiei zonei Euro (principalul partener economic). Exporturile comunitare s-au diminuat cu 3,7% an/an la 4,1 miliarde de euro, iar vânzările spre ţările extra-comunitare au scăzut cu 8,8% an/an la 1,4 miliarde de euro. Importurile de bunuri au înregistrat un ritm mai sever de declin (dat fiind că intensificarea pandemiei a determinat ajustarea comportamentului agenţilor economici), de 9,9% an/an la 6,9 miliarde de euro: componentele comunitară şi extra-comunitară au scăzut cu dinamici anuale de 6,4% la 5,1 miliarde de euro, respectiv 18,4% la 1,8 miliarde de euro. Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 25,6% an/an la 1,3 miliarde de euro în iulie. Se evidenţiază diminuarea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene cu 43% an/an la 0,35 miliarde de euro. Componenta comunitară a deficitului s-a redus cu 16,5% an/an la 0,97 miliarde de euro", spune Rădulescu.

Potrivit acestuia, în primele şapte luni din 2020 exporturile de bunuri au scăzut cu 16,2% an/an la 34,1 miliarde de euro, dat fiind că incidenţa pandemiei a determinat ajustarea severă a comerţului internaţional şi intrarea economiei zonei Euro într-o recesiune severă. De asemenea, exporturile comunitare s-au redus cu 16,4% an/an la 24,9 miliarde de euro, iar exporturile extra-comunitare s-au diminuat cu 15,6% an/an la 9,2 miliarde de euro.

Totodată, importurile de bunuri au consemnat un ritm de declin de 12,2% an/an la 44,1 miliarde de euro la şapte luni. Componentele comunitară şi extracomunitară s-au ajustat cu dinamici anuale de 11,7% la 32,3 miliarde de euro, respectiv 13,6% la 11,8 miliarde de euro.

Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,1% an/an la 10 miliarde de euro în primele şapte luni din 2020. Evoluţia a fost determinată de majorarea deficitului comercial cu bunuri cu ţările din Uniunea Europeană, cu 9,7% an/an la 7,3 miliarde de euro. Pe de altă parte, deficitul comercial cu bunuri cu ţările extra-comunitare s-a ajustat cu 5,9% an/an la 2,65 miliarde de euro în perioada ianuarie-iulie 2020.

Analiza pe principalele grupe de mărfuri evidenţiază deficitul comercial înregistrat pe segmentele alimente şi animale vii (1,4 miliarde de euro), combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate (1,4 miliarde de euro), mărfuri manufacturate (2,8 miliarde de euro) şi produse chimice (5,0 miliarde de euro).

"În scenariul central ne aşteptăm la ameliorarea contribuţiei exportului net la dinamica anuală a PIB pe termen scurt şi mediu, pe fondul consecinţelor şocului indus de incidenţa pandemiei: majorarea ratei de economisire, perspectivele de depreciere pentru cursul real efectiv al RON şi ameliorarea ofertei interne de bunuri şi servicii în ciclul post-pandemie", mai arată Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

23 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8641
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1529
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5153
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2908
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.2762

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie