Deficitul bugetului general consolidat s-a dublat

V.D.
Macroeconomie /

Deficitul bugetului general consolidat s-a dublat

Deficitul bugetului general consolidat a crescut de peste două ori în luna aprilie 2019 faţă de luna martie, ajungând la 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB), de la 5,5 miliarde de lei (0,54% din PIB), cât s-a consemnat la finele lunii martie 2019, conform datelor operative de execuţie ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 99,5 miliarde lei, reprezintă 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit MFP, în perioada menţionată s-au înregistrat creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+19,6%), TVA (+12,0%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%). Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 19,6 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%. S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 11% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 5,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari faţă de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,9% faţă de primele patru luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cât şi la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 14,9%.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6,8 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Poate reuseste dl Rechea sa ne explice cum a ajuns in T1 variatia stocurilor sa fie locomotiva cresterii PIB in locul industriei. Si inca nu am inteles cum au reusit sa creasca PIB nominal in 2018 cu un deflator mult mai mare decat inflatia medie.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS