DELEGAŢIA ROMÂNĂ S&D: Guvernul trebuie să înceteze să atace instituţiile statului de drept din România

G.B
Politică / 24 iunie

 Guvernul trebuie să înceteze să atace instituţiile statului de drept din România

Delegaţia Română S&D din Parlamentul European a solicitat astăzi Guvernului să pună stop "demersurilor neconstituţionale" precum destituirile de la nivelul instituţiei Avocatului Poporului, CNA şi TVR, în contextul rezoluţiei PE privind raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat PSD, Delegaţia Română S&D din Parlamentul European solicită Guvernului României să pună stop demersurilor neconstituţionale precum destituirile de la nivelul instituţiei Avocatului Poporului, CNA şi TVR, în contextul rezoluţiei Parlamentului European privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană. Pentru prima dată, Comisia Europeană propune un astfel de raport, demers pe care Delegaţia Română S&D îl susţine pe deplin. Raportul cuprinde o analiză a aplicării cadrului legislativ european privind statul de drept, din care se desprind o serie de lecţii direct aplicabile pentru anul 2021. CE consideră vital ca arhitectura europeană de monitorizare şi aplicare a legii în Uniune să fie aplicată în mod regulat pentru a putea fi prevenit orice derapaj cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale şi a statului de drept.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană pune accent în raportul său pe instituţiile din statele membre care joacă un rol esenţial în protejarea principiilor cheie ale statului de drept, precum transparenţa, responsabilitatea şi procesul echitabil.

"Totodată, raportul scoate în evidenţă că unele măsuri luate în timpul stărilor de urgenţă din perioada pandemiei COVID-19 au afectat exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. De aceea, Comisia Europeană consideră că este esenţial să se asigure existenţa unor controale asupra acţiunilor guvernelor în apărarea drepturilor cetăţenilor UE. În acest context, Delegaţia Română S&D atrage atenţia că decizia neconstituţională de a revoca Avocatul Poporului a fost luată de actuala coaliţie de guvernare în baza intereselor politice, fiind un demers care încalcă esenţa liberalismului, aceea de a apăra drepturile individuale ale cetăţenilor împotriva abuzurilor statului. De asemenea, ţinând cont de ultimele poziţionări ale Comisiei de la Veneţia, semnalate de mass media, liderii PNL-USR-PLUS-UDMR ar trebui să aibă decenţa de a nu supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului înainte de pronunţarea Curţii Constituţionale asupra Hotărârii Parlamentului privind revocarea din această funcţie a doamnei Renate Weber", mai spun social-democraţii.

Aceştia susţin că raportul CE mai relevă faptul că reprimarea liberei exprimări şi a libertăţii presei reprezintă un exemplu prost în UE, fiind necesară dezvoltarea şi consolidarea unui mecanism eficient privind democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale.

"Aflate acum la guvernare, partidele de dreapta din România uită să respecte statul de drept şi împiedică o instituţie cheie a democraţiei să apere cetăţenii de abuzurile statului. Destituirea Avocatului Poporului este profund ilegală şi neconstituţională. Niciun partid aflat la putere nu are dreptul să ignore şi să atace unul dintre pilonii esenţiali ai democraţiei. Mai mult decât atât, astfel de atitudini pot vulnerabiliza România în faţa întregii Uniuni Europene, mai ales acum, în contextul adoptării Raportului privind statul de drept. La fel de abuzive sunt şi deciziile luate în privinţa CNA şi TVR. Adevărata imagine a unei guvernări o dă viaţa fiecărui cetăţean în parte, respectul pentru libertatea presei şi independenţa instituţiilor statului", susţine Delegaţia Română S&D din Parlamentul European.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... că se produce un fel de ,, INCEST " ...

    inseamna S&D, Sosoaca si Dancila, ca nu inteleg?

    degeaba reclami hotii la tatal lor . idiotul de ciolacu se duce sa se plinga la timermans , calaul Romaniei , e ca si cum te-ai fi dus la basescu sa o reclami pe udrea .

    1. Trebuia sa-l ia si pe cristache de la tvr impreuna cu Cristoiu,Nistorescu si toata sleahta de manipulatori,alaturi de Weber si Dorneanu,Sosoaca si Simion ca sa fie mai convingatori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5428
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7455
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.4279

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro