Delgaz Grid: "Tarife semnificativ sub rata inflaţiei şi lipsa unui cadru corect pentru viitor - încă o şansă irosită pentru România"

T.B.
Companii / 21 decembrie 2023

Delgaz Grid: "Tarife semnificativ sub rata inflaţiei şi lipsa unui cadru corect pentru viitor - încă o şansă irosită pentru România"

Ajustarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, aprobată de ANRE pentru anul 2024, este semnificativ sub rata inflaţiei şi încetineşte puternic ritmul investiţiilor în reţele, se arată într-un comunicat al Delgaz Grid, remis redacţiei.

Este de necontestat că reţelele de distribuţie au nevoie de o modernizare dincolo de nivelul obişnuit pentru a integra noi capacităţi de producţie, pe lângă cele deja conectate, precum şi noi facilităţi din domeniul mobilităţii electrice, încălzirii sau producerii de hidrogen, potrivit sursei menţionate.

De aceea, este absolut necesar ca impactul negativ să fie remediat printr- un cadru de reglementare clar şi o metodologie de tarifare stimulativă pentru noua perioadă de reglementare care începe în 2025. Cu cât acest cadru de reglementare va fi mai repede cunoscut, cu atât mai bine, se mai arată în comunicat.

Referitor la anul 2024, nu doar că nu a fost creat cadrul necesar pentru investiţii suplimentare, dar nivelul stabilit al tarifelor s-a înrăutăţit comparativ cu metodologia existentă, conform sursei indicate. Recunoaşterea mai multor costuri (cum ar fi, de exemplu, cele asociate citirii trimestriale a contoarelor, dar şi alte tipuri de costuri) a fost amânată în mod arbitrar, precizează sursa. Neaprobarea de către ANRE a costurilor prevăzute pentru salarii, aşa cum au fost ele fundamentate, nu asigură sumele necesare pentru plata în condiţiile pieţei a personalului înalt calificat, necesar pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor la care consumatorii au dreptul, informează compania. De asemenea, o altă consecinţă este legată de înrăutăţirea condiţiilor pentru proiectele de investiţii cofinanţate din fonduri UE, se mai arată în comunicat.

Creşterea tarifelor sub nivelul inflaţiei creează o falsă impresie că bugetul de stat are de câştigat, iar clienţii sunt sprijiniţi, transmite sursa. Consumatorii sunt astăzi pe deplin protejaţi prin schema de plafonare aflată încă în vigoare. Însă preţul total al energiei electrice va rămâne ridicat pentru câţiva ani, din cauza investiţiilor insuficiente care reduc capacitatea reţelelor de a prelua şi integra în sistem cantitatea de energie regenerabilă produsă, arată datele comunicatului. Şi, implicit, costurile pentru buget vor rămâne ridicate. "Povara" unor tarife de distribuţie corect stabilite asupra bugetului de stat ar fi cu mult mai mică decât costurile pe care acesta le suportă cu subvenţiile pentru energie, potrivit sursei menţionate.

În acest an, 2023, Delgaz Grid a făcut investiţii record, de peste 176 de milioane de euro (872 milioane lei), din surse proprii şi din fonduri europene, cu 30% mai mari faţă de cele de anul trecut care deja era cu investiţiile acelerate, informează compania. În pofida celei mai dificile crize energetice din ultimii zeci de ani, Delgaz Grid şi-a continuat investiţiile la cel mai înalt ritm posibil, prin contractarea de credite. Însă planurile de investiţii pentru 2024 nu vor mai putea fi realizate în condiţiile stabilirii tarifelor semnificativ sub inflaţie, compania fiind lipsită de veniturile necesare susţinerii acestora, potrivit sursei.

Această decizie privind tarifele reprezintă o şansă irosită pentru România. Durata impactului negativ ar putea fi însă scurtată printr-o stabilire clară şi rapidă a condiţiilor care vor fi aplicate prin noua perioadă de reglementare, începând cu 2025, transmite sursa precizată.

Acest lucru este absolut necesar în condiţiile în care, pentru al treilea an la rând, tarifele nu acoperă costurile de distribuţie şi nu conţin niciun fel de stimulent pentru extinderea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei, arată datele comunicatului.

Ca urmare, planul companiei de a continua cu investiţii masive până în anul 2030 nu va mai putea fi realizat şi impactul va fi cu atât mai puternic cu cât viitorul cadru de reglementare a investiţiilor rămâne neclar, potrivit sursei indicate.

O politică în domeniul energiei care nu ţine cont de nevoia uriaşă de investiţii în reţelele de distribuţie - o nevoie recunoscută şi sprijinită şi la nivelul Uniunii Europene - va bloca tranziţia energetică şi va limita drastic dezvoltarea producţiei de energie electrică în România, transmite sursa. Doar investiţiile în reţele vor conduce, în cele din urmă, la scăderea costurilor medii de producţie a energiei, potrivit companiei.

Un cadru legislativ şi de reglementare adecvat şi stimulativ va încuraja operatorii din domeniu să investească pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce va contribui la asigurarea securităţii energetice a României, la stabilizarea preţurilor şi va stimula competitivitatea şi dezvoltarea economică, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb