Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

DER SPIEGEL: Siegfried Mureşan, favorit pentru funcţia de comisar european al transporturilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică /

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ratează obiectivul parităţii de gen în Colegiul comisarilor, deoarece ţara noastră şi Franţa vor nominaliza bărbaţi pentru posturile de comisar european. Informaţia a fost furnizată de cotidianul german Der Spiegel, care mai arată că România şi Franţa au propus iniţial două femnei, dar candidaturile acestora au fost respinse de Parlamentul European. Publicaţia citează surse din Partidul Popularilor European care spun că eurodeputatul Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea ţării noastre pentru postul de comisar european al transporturilor.

Nominalizarea nu este încă oficială, pentru că noul Guvern nu a fost instalat, scrie publicaţia, precizând că premierul desemnat Ludovic Orban vrea ca noul Cabinet să primească miercuri votul Parlamentului.

Potrivit Der Spiegel, care citează surse, odată cu confirmarea noului Guvern, Sigfried Mureşan ar urma să fie nominalizat pentru postul de comisar european.

În acest fel, România va deveni a doua ţară care îşi înlocuieşte candidatul la postul de comisar cu un bărbat după Franţa, care a înlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsă în mod neaşteptat de Parlamentul European, cu fostul ministru de Finanţe Thierry Breton, pentru funcţia de comisar pentru piaţa internă.

Acestea sunt motivele pentru care, cel mai probabil, Comisia Leyen va avea doar 11 femei şi 16 bărbaţi, departe de paritatea de gen promisă. Macron nu doar că a ignorat solicitarea lui Leyen ca fiecare ţară să nominalizeze un bărbat şi o femeie, dar oferă României şi Ungariei argumente pentru a ignora solicitarea noului preşedinte al CE, comentează Der Spiegel.

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Discuţiile despre nominalizarea lui Mureşan au reprezentat motivul pentru care Pro România a decis să nu sprijine guvernul PNL, condus de Ludovic Orban. Victor Ponta şi-ar fi dorit ca viitorul guvern să o nominalizeze pe Corina Creţu - fostul comisar european pentru politică regională - pentru funcţia de comisar al transporturilor.

Amintim că, iniţial, guvernul Dăncilă, cu două luni înaintea moţiunii de cenzură prin care a fost demis, i-a propus pentru funcţia de comisar european pe Rovana Plumb şi Dan Nica.

Nica nu a reprezentat o opţiune de luat în calcul pentru Ursula von der Leyen, care, în urma interviurilor cu cei doi, a ales să o trimită în faţa comisiilor Parlamentului European pe Rovana Plumb. Membrii Comisiei juridice au decis să respingă candidatura lui Plumb deoarece au considerat că nominalizarea acesteia reprezintă un risc crescut în privinţa îndeplinirii condiţiilor de integritate impuse prin codul de conduită al comisarilor europeni.

Votul în plenul Parlamentului European pentru Comisia von der Leyen ar urma să aibă loc cel mai târziu în 28 noiembrie. Noua Comisie Europeană îşi va începe activitatea la 1 decembrie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS