DIN CAUZA CREŞTERII CHELTUIELILORProfitabilitatea IAR Braşov scade sever în primele trei luni ale anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai

Profitabilitatea IAR Braşov scade sever în primele trei luni ale anului

Cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au urcat cu 40%, comparativ cu cele din primul trimestru al anului trecut

IAR Braşov (IARV), companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere, a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit net de 1,84 milioane de lei, cu mult sub cele 14,13 milioane de lei din perioadea ianuarie-martie 2021, pe fondul creşterii puternice a cheltuielilor din exploatare, după cum reiese din raportul societăţii publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din exploatare s-au ridicat la 97,2 milioane de lei, în creştere cu 17% comparativ cu cele din primele trei luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au fost de 75,5 milioane de lei, cu 40% mai mari decât cele din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 11,14 milioane de lei, în creştere cu 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă de raportare. În ansamblu, pentru primele trei luni ale acestui an, IAR Braşov a avut cheltuieli din exploatare de 93,9 milioane de lei, cu 38,6% mai mari faţă de cele din primul trimestu al anului trecut.

În acest context, compania aeronautică a raportat un rezultat din exploatare de 3,29 milioane de lei, cu mult sub cel din primele trei luni ale anului trecut, de 15,28 milioane de lei, la care s-a adăugat un mic profit obţinut din activităţi financiare.

Începând cu jumătatea lunii iulie, IAR Braşov va plăti acţionarilor dividende de 5,5 milioane de lei din profitul de 23,5 milioane de lei obţinut în 2021. Dividendul unitar este de 0,3 lei care, raportat la preţul acţiunii IARV de ieri de la ora 13:30, de 10,45 de lei, oferă un randament brut de 2,9%. Pentru a beneficia de banii pe care-i va acorda compania, investitorii trebuie să aibă acţiuni IARV în data de 28 iunie, ceea ce înseamnă că ultima zi în care pot fi achiziţionate acţiuni în acest scop este vineri, 24 iunie.

Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului deţine 64,89% din compania aeronautică.

Apanova
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

24 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8974
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7699
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.6173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro