DIN ÎNCHISOARE, NICOLAE POPA DECLARĂ, ÎN EXCLUSIVITATE , ZIARULUI BURSA:"Nu am fost judecat, nu am fost lăsat să mă apăr!"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2013

"Nu am fost judecat, nu am fost lăsat să mă apăr!"

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost condamnat, în 2007, de Tribunalul Bucureşti la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, alături de Ioana Maria Vlas, decizie ce a rămas definitivă în 2009, prin sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, el a primit 12 ani de închisoare în dosarul FNA.

Nicolae Popa a fost adus în România pe 22 aprilie 2011, el fiind transportat de la Jakarta (Indonezia), cu o aeronavă privată ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Fostul director Gelsor a fost arestat pe 2 decembrie 2009 de autorităţile indoneziene.

Nicolae Popa plecase din România din 2000, anul prăbuşirii FNI.

El a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internaţional de arestare emis de România.

În urma solicitării formulate de MAKE, preşedintele - director general al grupului de presă BURSA -, pentru un interviu, domnul Nicolae Popa ne-a transmis următoarea scrisoare, pe care o relatăm mai jos.

Salut, Make!

Scuză-mă că nu sunt la fel de protocolar cu tine cum ai fost tu cu mine în scrisoarea trimisă, dar faptul că ne cunoaştem de atâţia ani (încă de pe vremea certificatelor de proprietate, nu?!) consider că mă îndreptăţeşte să nu fiu.

Prefer să-mi folosesc dreptul la tăcere nerăspunzând întrebărilor voas-tre, aşa cum am refuzat să dau orice fel de declaraţie şi celor de la Parchetul General (12.07.2012/ Proc. Şef Şelaru), interesaţi de acelaşi subiect.

Poate ar fi fost mai nimerit să fiu întrebat (şi, sincer, asta speram să găsesc în "chestionarul" vostru) de ce mi-a fost refuzată rejudecarea după extrădare (art.522(1) CPP şi Legea 302/2004 privind extrădarea) atâta timp cât li se acceptă celor extrădaţi în proporţie de minim 98% (!), chiar în cazuri de sustragere evidentă, atât de la urmărirea penală cât şi în cursul cercetării judecătoreşti.

Îţi reamintesc faptul că eu nu am fost niciodată cercetat, interogat, judecat, ci toate aceste faze ale procesului penal s-au desfăşurat în lipsa mea, şi s-au derulat la mult timp după plecarea mea (legală!) din ţară.

În ceea ce priveşte arestarea mea la Jakarta şi extrădarea mea în România... sunt multe de spus despre nelegalităţile comise atât de statul român, cât şi de cel indonezian. Ce rămâne, însă, este obstinaţia cu care mi-a fost refuzat dreptul legal la a fi rejudecat (mai bine zis: Judecat!) spre a avea posibilitatea de a formula apărări.

Oare să se întâmple aşa pentru că s-ar fi constatat că întregul proces FNI (ca şi cel FNA, de altfel) a fost regizat şi prost gestionat de la început? Şi atunci, nevinovăţia mea (şi nu numai a mea!) ar fi putut fi demonstrată? Şi ar fi fost, implicit, demonstrată şi nepriceperea şi neprofesionalismul celor care le-au instrumentat.

Sau pentru că acceptându-mi-se re-judecarea, aş fi devenit în mod automat din condamnat (infractor) doar un simplu învinuit (inculpat) şi atunci... cum mai putea fi condamnat Sorin Vîntu pentru "favorizarea infractorului"... fără a avea un infractor?

Îţi recomand să citeşti dosarele 41.348/3/2011 - TMB - S II Penală (FNI) şi 42.438/3/2011 - TMB - S I Penală (FNA) (inclusiv fazele de apel şi recurs) privitoare la rejudecarea mea. La FNI mi s-a respins rejudecarea în baza art. 466 din... NOUL (!) CPP - care nu este în vigoare, încă!!! - iar la FNA pe... sustragere PARŢIALĂ (sic!)

Şi încă un aspect: Oare de ce a rămas definitivă în lipsă (!) sentinţa de 12 ani (FNA) când eu eram deja arestat în Indonezia în vederea extrădării? Legea spune că se disjunge cauza şi se judecă după extrădare. Sau, se aplică art 522(1) CPP şi... se rejudecă!

Din păcate, în justiţia din România se respectă indicaţiile lui TB şi nu legea penală.

Ce mai am eu de făcut? Aştept CEDO şi...vremuri mai bune...

Cu prietenie, NICOLAE (VIOREL) POPA

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. Asa e Viorele. In locul vostru ar trebui inculpati deponentii de la FNI. Toti sunteti nevinovati, ma. Mama voastra de lichele!!!!

  1. imi este din ce in ce ''mai teama'' ca vom ajunge in situatia in care cei furati,cei nedreptatiti sa faca singuri dreptate in baza legilor morale daca cele''constitutionale''nu mai au efec.

   imi e teama sa nu devenim,noi romanii''cei mai feroce teroristi''cand se va aplica legea morala ,legea bunului simt impotriva celor vinovati de distrugerea tarii,a saracirii populatiei nevinovate imi e teama ca at.cand se vagasi un vinovat adevarat-se va gasi ca vinovati si copii lor si parintii lor si fratii lor si ''prietenii lor'' si....mai bine ar fi ca institutiile statului sa inceapa sa ''lucreze intens,rapid si corect''....e de gandit.... 

   Un dialog intre un puscarias si un puscariabil!

   Bai boule, deponentii sunt la banci. Aici au fost investitori, care erau informati asupra riscului. Documenteaza-te ca sa nu mori prost.

   Eroarea de calificare a victimelor nu schimba caracterul de jaf national care s-a petrecut. Cu banii proveniti din aceste surse s-au creat institutii mass-media si politice care, in mod evident vor trage Roamnia in directia infractiunii nu in cea a statului de drept

   Adrian Onicescu 

   Faceti va rog distinctia intre risc si jaf altfel prin extensie de domeniu, calitatea de femeie e supusa riscului de viol. Conteaza valoarea in procente a riscului? Cand cineva vrea sa te fure mai eficient, te convinge si-ti vorbeste despre managmentul riscului cand de fapt ei manageriaza coruptia. Risc e in tarile civilizate unde legea nu e respectata numai in litera ei dar si in spiritul ei. Oamenii au fost jefuiti, asta e adevarul. Adminiistratorii trebuiau sa spuna: Oameni buni, avem un sistem care va va jefui cu acoperire legala. Investiti, riscul de a fi furati este de 99 la suta. Ei, cum e? Ar mai investi cineva? Risc nu e sinonim cu asumarea catastrofei domnule critic

   Adrian Onicescu 

   si la banci si la gelsor - ciordeala ordinara este tot ciordeala ordinara, indiferent ca-i numesti pe cei furati "deponenti" sau "investitori".

  Eu cred ca cele mai mari condamnari ar fi trebuit sa fie date celor din autoritatea de supraveghere si control si celor de la CEC. Plevusca asta doar a profitat de gaurile (mari de tot) din legislatia de atunci. Si cum statul nu-si recunoaste propria incompetenta, a preferat sa-i pedepseasca doar pe acesti gugustiuci, lasandu-i liberi pe incompetenti.

  De ce a fugit din tara daca era nevinovat? De ce n-a ramas sa se apere de atunci? Acum deodata toti sunt victime. Cand ii trimitea Vantu jdemii de euro intr-un colt de lume cu coduri si combinatii cum era? Ce om cinstit face de-astea? Toti sunt baieti destepti pana ii prinde ca apoi devin victimele lui Basescu neaparat.

  make, crezi ca a fost just sa publici asa ceva? acest ziar a mai publicat articole favorabile lui vantu

  1. Stimati domni, eu dimpotriva , cred ca e foarte bine ca s-a publicat pentru ca suntem mai bine informati si avem acces la nuante pe care nu le stiam. Sa nu uitam ca Al Capone nu a facut inchisoare pentru crima cu toate ca era notoriu ca si criminal dar nu existau probe, ciaca nu a fost inchis pentru crima ci pentru violarea corespondentei, e bina ca a publicat altfel se credea ca are ceva de ascuns, Eu am gasit chiar o amenintare voalata in legatura cu certificatele de proprietate. Doar asa putem fi informati, restul concluziilor le tragem dupa ce avem toate informatiile

  de prost gust. ce s-a urmarit prin publicarea lui? ce se doreste a se demonstra? o prietenie? ca nevinovatie sigur nu!

  1. Cine este mai vinovat, Vintu, Popa, Vlas, care au inselat mii de romani lacomi, sau Adrian Nastase, care a pacalit o tara intreaga si care este "spalat" acum, ba chiar scos drept martir al regimului Basescu?!?

  Intrebarea ramane totusi: si Vlas si Popa sunt saraci, nu ei au delapidat FNI. Desi pe numele lor si al altora s-au retras peste 200 mil dolari din FNI!!!

  Unde sunt acesti bani? Chiar nu doreste nimeni sa afle cu adevarta cine a jefuit mii de romani? Dar suntem ca de obicei, cu coruptie fara corupti,cu niste mici slujbasi tapi ispasitori. iar recuperarea prejudiciului nu intra in preocuparile justitiei romane. Stiu ei de ce... 

  1. Banii sunt cu aia de la caritas

  Banii unde sunt ?

  Vinovatii de la CNVM unde sunt ? 

  Ce cauta prin tarile calde cu atat de putini bani in buzunar ? 

  A actionat singur sau a avut complici ? 

  20 de ani din viata pentru a proteja politicieni si alti functionari de stat corupti e un pret cam mare, asa ca domnule Popa trimite lista catre prietenul MAKE si acesta o va publica !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro