DIRECTORUL FMI:Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

A.I.G.
Macroeconomie / 18 ianuarie 2020

Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat vineri că economia globală riscă o revenire a Marii crize economice, alimentată de inegalităţi sociale şi de instabilitatea sectorului financiar, relatează The Guardian.

Georgieva a declarat, la Peterson Institute of International Economics din Washington, că un nou studiu al FMI, care compară economia actuală cu anii 1920, care au culminat cu prăbuşirea pieţei în 1929, dezvăluie că este în curs un trend similar.

În timp ce inegalităţile între ţări s-au atenuat în ultimele două decenii, acestea au crescut în interiorul ţărilor, Georgieva a criticat în mod special Marea Britanie.

"În Marea Britanie de exemplu, cei mai bogaţi 10% controlează în prezent o avere echivalentă cu averea cumulată a celor mai săraci 50%. Această situaţie este asemănătoare la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde inegalităţile între venituri şi averi au atins sau sunt apropiate de niveluri record. În unele privinţe, acest trend îngrijorător este o reminiscenţă a primei părţi a secolului 20 - când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării au condus la prima epocă de aur din anii '20 şi, în ultimă instanţă, la dezastrul financiar".

Ea a avertizat că probleme noi, cum ar fi urgenţa climatică şi protecţionismul comercial crescut înseamnă că în următorii 10 ani vor fi probabil caracterizaţi de tuburări sociale şi de volatilitatea pieţei financiare.

Cu disputa care încă există între Statele Unite şi Europa, "sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă", a arătat Georgieva.

Georgieva a mai spus că incertitudinile afectează nu doar companiile ci şi oamenii, în special având în vedere creşterea inechităţilor din interiorul multor ţări.

Şeful organizaţiei de caritate Jubilee USA Eric LeCompte a spus că "FMI a dat un mesaj puternic legat de posibilitatea unui nou dezastru economic major produs ultima oară în timpul Marii crize economice".

"Cu inegalităţi în creştere şi îngrijorări privind stabilitatea pieţelor, trebuie să luăm în serios acest avertisment", a declarat LeCompte.

Într-un nou studiu prezentat înaintea publicării, săptămâna viitoare, a noilor estimări economice mondiale, FMI a subliniat modul în care accesul la sectorul financiar din China şi India în anii 1990 "a creat condiţiile pentru creşterile economice din anii 2000",

"Acest lucru a contribuit la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni", a spus Georgieva. Ea a avertizat însă împotriva exceselor care au provocat criza financiară mondială din 2008 şi a notat că, pentru mulţi, criza nu s-a încheiat, una din patru persoane din Europa fiind în pericol să intre în sărăcie.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. sa-i zica cineva lu' tanti asta ca riscul de care aminteste ea se va manifesta efectiv peste putin mai mult de 12 ani.

  ce crizata .... 

  1. de ce nu in citeva luni ? poate urania ti-a zis numai tie de 12 ani....mai spune si altii nu fi rau....

  Mai fa putina miscare prin tara.Nu sta inchis pe un sector.O sa vezi multe discrepante.

  aceste preziceri, aceste precizari facute de oameni de stiinta se adeveresc, va daun ex, cine a prevazut detailat criza ec. din 2008 s-a intamplat,acum in 20=20 cu toate ca inechitatile -dif. intre tari s-au micsorat-scazut,acestea au crescut in interiorul tarilor, care au dus in unele parti la fenomene ale naturii,cond, climatice cu incendii, lipsa ploilor a zapezilor si toate aceste probleme cu care neconfruntam vor duce SIGUR LA O CRIZA MONDIALA ECONOMICA, pronosticul va fi de cateva luni...

  1. si uite ca ai avut dreptate!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9050
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0290
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8089
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5907

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro