DNA cere control judiciar pentru Lia Olguţa Vasilescu pentru discreditarea unui martor denunţător

Gabriel Tănase
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 august 2016

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 17:23 Lia Olguţa Vasilescu: "Mi se spune că am dreptul să tac, în apărarea mea"

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a afirmat, despre solicitarea procurorilor DNA cu privire la instituirea controlului judiciar în cazul său, că practic i s-a transmis: "În apărarea ta, ai dreptul să taci!".

"Am fost informată de avocat că DNA a cerut măsura controlului judiciar faţă de mine, cel mai probabil pentru că am «îndrăznit» să nu tac în apărarea mea. Să nu tac la zecile de informaţii pe surse despre mine şi dosarul meu şi la ieşirile publice ale denunţătorului meu", a scris astăzi Lia Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Primarul Craiovei consideră că i s-a transmis, astfel, că are dreptul să tacă.

"Cu alte cuvinte, mi se spune: «În apărarea ta, ai dreptul să taci!»", a mai scris Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a mai afirmat că era pregătită de "represalii".

"Şi suntem pregătiţi şi de proces. Ne vedem marţi, la Tribunal", a încheiat Olguţa Vasilescu.

(I.S.)

-----------

Actualizare 16:23

Procurorii anticorupţie au solicitat Tribunalului Bucureşti luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de primarul Craviovei, Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, confirmă un comunicat al DNA.

De asemenea, procurorii au solicitat stabilirea, de către instanţă, a unor măsuri şi obligaţii prevăzute de Codul procedură penală, între care şi aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Cererea procurorilor adresată Tribunalului Bucureşti a fost formulată pentru următoarele motive: "În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanţei şi după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o reţea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 - 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau".

Lia Olguţa Vasilescu ar fi sugerat că va face publice date despre oamenii de afaceri care ar fi denunţat-o, susţine DNA, explicând că "începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal processal, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri".

Procurorii precizează: "În raport cu realitatea cauzei, respectiv că faptele reţinute în sarcina sa se bazează pe probe temeinice, alegerea spaţiului virtual public ca opţiune procesuală pentru invocarea de cereri şi excepţii, criticând probele administrate, legalitatea şi temeinicia lor, este incompatibilă şi contrară dispoziţiilor procesual penale".

DNA mai susţine că, într-o intervenţie la un post de televiziune din data de 3 august, inculpata a exprimat o poziţie prin care s-a apărat în aceeaşi manieră şi a continuat să supună acuzaţiile din rechizitoriu unui alt cadru decât cel procesual.

Procurorii anticorupţie apreciază că luarea măsurii controlului judiciar s-ar impune ca o garanţie a bunei desfăşurări a procesului penal, măsura fiind, în opinia acestora, proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate în dosarul penal şi conduita procesuală a Olguţei Vasilescu.

(S.A.)

-----------

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au solicitat Tribunalului Bucureşti luarea măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, pe motiv că edilul a încercat discreditarea unui martor denunţător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Anunţul vine după ce primarul Craiovei a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, informează Antena3.ro. Drept răspuns, DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 30 şi 31 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook mai multe pagini din dosarul de la DNA, printre care se numără şi cea cu stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar.

"Mai jos aveţi una dintre stenogramele din înregistrarea video efectuată de denunţătorul Petre Becheru şi care vrea să demonstreze că am angrenat în «activitatea infracţională», aceea de văruire a faţadelor, funcţionarii primăriei. Textul e mai amplu, deoarece discuţia a durat două ore. Am pus doar partea de final, care demonstrează că I. L. Caragiale n-a trăit în epoca cea mai fastă pentru comedie. Aici funcţionarii încearcă să ii arate bunăvoinţa de a se întâmpla ceva frumos şi în oraşul nostru. Becheru spune că vrea contract. I se spune da. Că vrea garanţie a lucrării. I spune că se dă, de mai multe ori i se spune că i se dă, dar el tot intervine şi cere repetat. Dacă vede că legal nu e nicio problemă, cere să i se văruiască şi scara pe interior, să i se schimbe uşa, să i se pună camere de luat vederi şi să se văruiască şi pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, în încercarea disperată de a nu se mai face nimic şi de a obţine probe pentru denunţ. P.S. Observaţi şi cum se poate «proba» o infracţiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuţii de două ore în care nu se ajungea la niciun rezultat şi apăruseră acuzaţii cu DNA şi infracţiunea de spălare de bani, constructorul spune că banii lui şi-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceţi glume! Unii le iau ca atare şi te trimit în judecată... Halucinant!", a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb