Dosarul cesiunilor OTP Bank aşteaptă, astăzi, decizia instanţei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2019

Dosarul cesiunilor OTP Bank aşteaptă, astăzi, decizia instanţei

Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti urmează să se pronunţe astăzi pe speţa cesiunilor OTP Bank. Decizia instanţei în dosarul în care OTP Bank a contestat hotărârea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de sancţionare a băncii pentru cesionare ilegală a creditelor în Olanda a fost amânată la ul­timul termen, care a avut loc în 20 septembrie.

Amintim că OTP Bank a fost sancţionată de ANPC, la finalul anului trecut, pentru tot portofoliul de credite cesionate în Olanda. Prin această măsură, Autoritatea a extins asupra întregului portofoliu sancţiunea aplicată anul trecut de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa pentru creditele cesionate în Olanda, dispunând restituirea dobânzilor încasate între anii 2006 şi 2015. Se pare că dobânzile încasate de-a lungul timpului depăşesc 200 de milioane de euro.

Procesul verbal emis de CJPC arăta, printre altele: "Prin cesiunile realizate de către OTP Bank România SA către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 şi 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziţionat contracte de credit în moneda CHF (franci elveţieni), pentru care nu s-a prezentat licenţă de funcţionare, existând licenţă de funcţionare pentru desfăşurare activităţi de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinţi maghiari)".

În aceste condiţii, CJPC a stabilit că entitatea respectivă nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt, s-a constatat că nu deţine autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF şi EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioa­ne şi penalităţi pentru creditele în monedele menţionate s-a realizat cu depăşirea autorizaţiei de func-ţionare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancţionare al CJPC.

Din anul 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze creditele primite de la OTP Bank România, fiind transferate împrumuturi fără restanţe din Ungaria către Olanda.

ANPC a sesizat Guvernul şi BNR, anul trecut, cu privire la creditele fără restanţe cesionate de Bancpost şi OTP Bank în entităţi din Olanda, potrivit unui document apărut în spaţiul public.

Anterior, ziarul BURSA publicase cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată.

Răspunsul Băncii centrale olandeze pentru debitorul OTP Bank arată: "OTP Financing Solutions nu este sub supravegherea Băncii Naţionale a Olandei. Aceasta nu are licenţă să des­făşoare activităţi bancare în interiorul Olandei. OTP Financing Solutions este o subsidiară a TMF Group HoldCo BV".

Entitatea olandeză este cea de-a doua societate comercială către care OTP Bank a cesionat creditul respectiv, după cum ne-a spus clientul citat, care ne-a explicat: "Am contractat un credit în franci elveţieni în 27 martie 2008, care a fost cesionat de trei ori.

Prima cesiune a fost efectuată în 31 iulie 2008, când nu aveam nicio întârziere la plată, creditul fiind vândut în Ungaria, către OTP Nyrt. De acolo a ajuns la OTP Financing Solutions BV, în Olanda, în data de 31 august 2009, împrumutul meu fiind în continuare plătit la zi. Nici prima dată şi nici a două oară nu am fost notificată de către bancă referitor la cesiunea creditului. A treia oară când împrumutul meu a fost vândut a fost în 2012, la circa un an după ce eu nu mi-am mai putut achita ratele, către OTP ZRT, entitate reprezentată de OTP Factoring România".

Răspunzând solicitării ziarului BURSA de la data respectivă, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank la acea vreme, susţinea că "cesiunea de creanţă nu este şi nu a fost niciodată interzisă de legislaţia civilă, iar dispoziţiile legale din materia cesiunii au fost respectate ad literam". Domnia sa ne-a transmis, atunci: "Contractul de cesiune se supune dispoziţiilor art. 1568 alin. 1 din Codul civil, care stipulează expres că «Cesiunea de creanţă transferă cesionarului: a) toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanţa cedată; b) drepturile de garanţie şi toate celelalte accesorii ale creanţei cedate». De asemenea, în conformitate cu art. 1573 alin. 1 Cod Civil, «creanţa este cedată prin simplă convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului»". Referitor la faptul că împrumutul a fost vândut de trei ori, Laszlo Diosi ne-a spus că "este o practică de piaţă foarte comună ce nu a afectat în niciun fel situaţia consumatorilor în raport cu creditele contractate".

Cea mai mare parte a creditelor acordate de OTP Bank în franci elveţieni a fost externalizată unei entităţi din Olanda, însă în anul 2015 acestea au fost repatriate integral, astfel încât toţi clienţii OTP Bank să poată beneficia de oferta de conversie a creditelor acordate în CHF, făcută de bancă la acea dată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate, vestile nu sunt bune. Unul din procese a fost pierdut de ANPC. Celalalt are termen pe 14 noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb