Abonament gratuit

Două mii de miliarde de euro necesare pentru redresarea economică post-pandemie

S.B.
Macroeconomie /

Două mii de miliarde de euro necesare pentru redresarea economică post-pandemie

UE 27 are nevoie de un pachet de redresare de 2 mii de miliarde EUR pentru a aborda impactul COVID-19, spun cei din Comisia Europeana, într-un comunicat emis azi.

În rezoluţia privind revizuirea următorului buget UE şi planurile de redresare economică, deputaţii cer un pachet solid, axat pe nevoile cetăţenilor şi pe consolidarea bugetului UE.

Rezoluţia a fost adoptată vineri cu 505 voturi pentru, 119 împotrivă şi 69 abţineri.

Deputaţii spun că: ""Cetăţenii europeni trebuie să se afle în centrul strategiei de redresare", adăugând că Parlamentul va acţiona ferm în apărarea intereselor cetăţenilor.

Parlamentul insistă asupra faptului că noul "fond de redresare şi de transformare" trebuie să aibă o valoare de 2 mii de miliarde EUR, să fie finanţat "prin emiterea de obligaţiuni de redresare pe termen lung", iar sumele să fie acordate "prin împrumuturi şi, în principal, prin granturi, plăţi directe pentru investiţii şi capitaluri proprii". Parlamentul solicită Comisiei să nu utilizeze multiplicatori financiari "fantezişti şi îndoielnici" pentru a prezenta cifre ambiţioase, deoarece este în joc credibilitatea UE, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, planul de redresare trebuie să fie finanţat în plus faţă de următorul cadru financiar multianual (CFM), care este bugetul pe termen lung al UE, nu în detrimentul programelor UE existente şi viitoare, avertizează deputaţii. În plus, aceştia insistă asupra faptului că bugetul multianual trebuie consolidat şi subliniază că Parlamentul îşi va utiliza puterile de veto în cazul în care solicitările sale nu sunt satisfăcute.

Parlamentul avertizează Comisia cu privire la "orice încercare de a concepe o strategie europeană de redresare în afara metodei comunitare şi prin recurgerea la mijloace interguvernamentale".

Planul trebuie să se axeze pe priorităţile prevăzute în Pactul ecologic european şi în agenda digitală

"Pachetul de redresare masivă", pe care deputaţii l-au solicitat deja în rezoluţia recentă din aprilie, trebuie să aibă o "durată proporţională cu impactul profund pe termen lung preconizat al crizei actuale". Acesta trebuie să "transforme economiile noastre" prin sprijinirea IMM-urilor şi "să crească oportunităţile în materie de locuri de muncă şi să dezvolte competenţe profesionale pentru a atenua impactul crizei asupra lucrătorilor, consumatorilor şi familiilor". Deputaţii solicită ca investiţiile să fie axate pe priorităţile prevăzute în Pactul ecologic european şi în agenda digitală şi insistă asupra creării unui nou program european de sănătate autonom.

Reforma UE privind sursele de venit devine vitală

Deputaţii îşi reiterează apelul pentru introducerea unor noi "resurse proprii" (surse de venituri ale UE), astfel încât să fie evitată o creştere suplimentară a contribuţiilor directe ale statelor membre la bugetul UE pentru a răspunde nevoilor CFM şi Fondului de redresare şi de transformare. Întrucât plafonul pentru veniturile UE este exprimat în VNB, care potrivit preconizărilor va scădea semnificativ ca urmare a crizei, deputaţii fac apel, de asemenea, la "o creştere imediată şi permanentă a plafonului pentru resurse proprii".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS