Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Drumarii, nemulţumiţi de veniturile salariale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii /

Câteva sute de reprezentanţi ai sindicatului drumarilor "Elie Radu", ce este alcătuit din angajaţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au protes-tat, ieri, timp de trei ore, în faţa sediului Ministerului Transporturilor. Ei sunt nemulţumiţi de situaţia salarială a angajaţilor, lipsa personalului şi faptul că societatea nu are încă un buget aprobat pentru acest an. Sindicaliştii afirmă că nu au fost demarate negocierile de conducerea CNAIR pentru Contractul Colectiv de Muncă şi că bugetul companiei pentru anul în curs nu prevede creşteri salariale.

Elena Răileanu, preşedintele sindicatului drumarilor a declarat: "În acest moment, drumarii nu sunt consideraţi lucrători în construcţii. Vrem recunoaşterea faptului că şi noi suntem constructori, pentru a putea beneficia de salariul de 3000 de lei minim brut, aşa cum prevede OUG 114/2018 pentru cei din construcţii. Noi avem minimum 2150 de lei".

Ea afirmă că angajaţii CNAIR nu beneficiază de facilităţi fiscale, nici de prime de sărbătorile de iarnă sau de Paşte, şi că din această cauză mulţi dintre ei pleacă din companie în mediul privat, unde veniturile salariale sunt mai mari.

Liderul de sindicat a precizat: "Aceşti oameni nu au Crăciun, nu au Paşte, suntem pe drum atunci când dumneavoastră vreţi să vă duceţi în vacanţă. Să vă asigurăm condiţii de circulaţie normală. Avem 7000 de salariaţi, din care doar 2977, adică 47%, sunt muncitori. Este groaznic, pentru că muncitorii pleacă în sectorul privat, al construcţiilor, şi rămâ-nem fără oameni. Am ajuns să administrăm şi să întreţinem un drum cu trei muncitori la 50 de kilometri. Înseamnă să faci reparaţii, colmatări, desfundări de şanţuri, podeţe, reparaţii poduri. E imposibil de administrat".

Prezent la protest, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), unde este afiliat sindicatul Drumarilor "Elie Radu", a declarat, pentru Agerpres, că este inadmisibil ca CNAIR să nu aibă un buget aprobat pentru acest an, la mijlocul lunii iulie. El a spus: "Am intrat deja în a doua parte a lunii iulie, iar această companie nu are bugetul aprobat. Această companie stă într-un ping-pong între Guvern, Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe. Nu este în regulă. Peste câteva zile expiră contractul colectiv de muncă şi nu putem face o negociere colectivă pentru că nu există un buget aprobat. Ne milogim, ne rugăm, ca unii să-şi facă treaba acolo unde sunt".

În acest context, sindicaliştii din CNAIR avertizează că există pericolul declanşării unor greve, în cazul în care bugetul companiei nu va include creşteri salariale.

Conform sindicaliştilor, contractul colectiv de muncă semnat anul trecut încetează să îşi producă efectele la 25 iulie 2019. Negocierile ar fi trebuit să înceapă cu 45 de zile înainte de expirarea contractului, dar, din cauza lipsei bugetului, părţile contractului colectiv de muncă nu au putut iniţieza aceste negocieri.

Din informaţiile pe care angajaţii le-au primit de la companie, ar reieşi că bugetul a plecat iniţial de la CNAIR cu anumite creşteri salariale, a fost res-pins ulterior la aprobare de către celelalte ministere, iar acum a fost refăcut la solicitarea expresă a Ministerului Finanţelor Publice cu 0% creştere salarială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

25 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1874
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3319
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.0994

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie