DUPĂ CE A MENŢINUT-O APROAPE CINCI ANIBanca centrală a Canadei taie, în mod surprinzător, dobânda cheie

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2015

Banca centrală a Canadei a decis ieri, în mod surprinzător, să taie dobânda pentru creditele overnight cu un sfert de punct procentual, la 0,75%, guvernatorul instituţiei, Stephen Poloz, urmărind astfel să compenseze impactul negativ pe care îl are asupra economiei declinul cotaţiilor petroliere.

"Investiţiile în sectorul producţiei de energie vor scădea. Slăbirea comerţului Canadei va avea un impact negativ asupra veniturilor şi bogăţiei, reducând creşterea cererii interne", a precizat banca centrală în declaraţia care a însoţit reducerea ratei dobânzii.

Guvernatorul Stephen Poloz afirmă în această declaraţie:

"Deşi există o incertitudine considerabilă în privinţa perspectivelor, banca centrală preconizează că avansul economiei va încetini la aproximativ 1,5% în prima jumătate a anului 2015".

Anterior banca centrală a Canadei estima o creştere economică de 2,4%.

În opinia guvernatorului instituţiei, impactul negativ al preţului redus al ţiţeiului va fi atenuat treptat de îmbunătăţirea situaţiei economice a SUA, de deprecierea dolarului canadian şi de răspunsul dat de banca centrală prin politica sa monetară.

Reducerea dobânzii, care nu a fost anticipată de economişti, este menită să încurajeze creditarea pentru stimularea activităţii de business, în vederea susţinerii economiei.

Banca centrală a Canadei a menţinut dobânda de referinţă la 1% din septembrie 2010. După reducerea acesteia, ieri, dolarul canadian a coborât la cel mai redus curs din ultimii şase ani. La ora 10:30, pe piaţa din Toronto, dolarul canadian avea un curs de 1,2258 unităţi/dolar SUA, cu 1,2% mai mic faţă de ziua anterioară.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro