Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

DUPĂ ÎNĂSPRIREA DIN PRIMA JUMĂTATE A LUI 2016BNR: "Standardele de creditare au fost relaxate, în a doua parte a anului"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

BNR: "Standardele de creditare au fost relaxate, în a doua parte a anului"

Băncile au înăsprit creditarea în contextul Legii dării în plată

Băncile au relaxat standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în cea de-a doua parte a anului, după două trimestre de înăspriri semnificative instaurate în contextul adoptării Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR). Acesta arată că instituţiile financiare au previzionat că tendinţa de relaxare pentru acest tip de împrumuturi se prelungeşte şi în ultimul trimestru al anului, dar cu o intensitate marginală.

Sondajului BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, noiembrie 2016, subliniază: "Standardele de creditare, în cel de-al treilea trimestru, au fost relaxate semnificativ în cazul creditelor ipotecare şi au rămas relativ neschimbate în cazul creditelor de consum. Băncile anticipează că, în următorul trimestru, va continua tendinţa de relaxare a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o amplitudine mai mică, în timp ce pentru creditele de consum nu previzionează modificări ale condiţiilor de creditare".

Cercetarea menţionează că, în trimestrul al treilea din 2016, factorii cu cea mai importantă contribuţie la relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare au fost reducerea presiunilor legate de modificările legislative, modificarea concurenţei din sectorul bancar şi nebancar, precum şi modificarea ponderii creditelor neperformante pentru locuinţe în portofoliul băncii.

Băncile autohtone remarcă faptul că preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat moderat în cea de-a doua parte a anului în curs.

În schimb, cererea de credite a scăzut, atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum, în perioada menţionată.

Estimările băncilor pentru finalul anului arată, însă, o majorare pe ambele segmente de creditare, dar mai intensă în cazul creditelor ipotecare.

Rata creditelor solicitate de persoane fizice şi respinse de către bănci a fost în creştere moderată în cazul creditelor ipotecare şi s-a păstrat relativ constantă în cazul creditelor de consum, se mai arată în sondajul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

21 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5487
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3705
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.6485

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie