DIKE

ELVEŢIA:Reanimarea le va fi refuzată bătrânilor bolnavi de coronavirus

J.P.
Internaţional /

Reanimarea le va fi refuzată bătrânilor bolnavi de coronavirus

Peste 6.592 infectări şi 10 decese numai vineri, cu un raport de 494,9 de cazuri la 100.000 de locuitori. De două ori mai mare decât în ​​Italia şi în Austria, de cinci ori mai mare decât în ​​Germania. Elveţia este pe cale să fie copleşită de vârful pandemiei şi începe să ia măsuri. Documentul întocmit de Academia Elveţiană de Ştiinţe Medicale şi de Societatea Elveţiană de Medicină Intensivă este în vigoare din 20 martie, deşi nu a fost încă adoptat oficial, relatează G4media.

Titlul este precis: "Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse". La întrebarea care se pune în toate spitalele din întreaga lume, Elveţia pune negru pe alb un răspuns: "La nivelul B, în caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară".

La pagina 5 a documentului sunt indicate tipurile de pacienţi destinaţi să nu fie internaţi în secţia de terapie intensivă: "Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoţită de cel puţin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficienţă renală cronică în stadiul III, insuficienţă cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 şi supravieţuire estimată la mai puţin de 24 de luni".

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admişi la reanimare sunt mai grave. Printre altele: "Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranţă de viaţă mai mică de 12 luni, demenţă severă, insuficienţă cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final".

Dacă vor fi sau nu trataţi, va fi decizia medicilor sau mai degrabă în funcţie de numărul de paturi din spitale. Lunea trecută, potrivit celor mai recente date disponibile, în Elveţia erau 22.301 de paturi, dintre care 6.353 încă gratuite. Cu 586 de pacienţi internaţi pentru COVID-19, dintre care 97 la Terapie Intensivă şi 29 intubaţi. Dar evoluţia virusului este rapidă.

Deciziile pe care medicii elveţieni le-ar putea lua în scurt timp, sunt aceleaşi cu care s-au confruntat medicii din Bergamo în martie, copleşiţi de primul val al pandemiei. Treisprezece dintre ei au trimis o scrisoare către "New England Journal of Medicine", care a făcut înconjurul lumii: "Pacienţii mai în vârstă nu sunt resuscitaţi şi mor în singurătate fără confortul îngrijirilor paliative adecvate".

În Elveţia, aceeaşi problemă devine un criteriu medical. Cu o premisă scrisă chiar de academicieni şi medicii de la resuscitare: "Deciziile trebuie luate în vederea limitării cât mai mult posibil a numărului de bolnavi grav şi de decese".

Totuşi, chiar şi în Elveţia pragmatică, acest lucru a stârnit stupoare, recunoaşte Franco Denti, preşedintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino: "Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi şi pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanţie pentru medicii şi pacienţii înşişi, care nu vor să fie supuşi unui tratament suplimentar".

În comunicatul de prezentare a protocolului, academicienii vorbesc despre necesitatea "de a lua decizii de raţionalizare". Un termen militar care duce cu gândul la medicina de război. Este inevitabilă, în opinia preşedintelui medicilor din Ticino: "Fiecare decizie revine comitetelor de etică din spitale. Nu am informaţii că s-a întâmplat deja, dar suntem foarte îngrijoraţi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate ar trebui sa citeasca acesta nota si uni formatori de opinie din romania care poate nusi dau seama cit de mult influenteaza masele,mai ales pe cei cu mai putin discernamant ca sa nu spun idioti, genul formatorului care a dezamagit extraordinar de mult este dan bitman a carui fan sunt, de restul formatorilor gen lideri politici psd si alde nu ma mir alea sunt mizerii ale societatii dar bitman a facuto de oaie si nu e prima oara in ultimul timp macar daca isi expunea parerea cu argumente clare la oteleviziune adevarata nu la gunoiul ala tv care tine romania pe loc prin emisiunile care le fac de atatia ani ,iar dan bitman are majoritatea afacerilor in horecade asta este foarte inversunat dar dane asa este la razboi nu mai merge nimic cum trebuie doar moartea este o cetitudine mai devreme sau mai tarziu, cu parere de rau un fan al tau care iti intelege supararea da nu si felul in care ai prezentato opiniei publice,pacat iti va trebui mult timp sa te ridici dane poate nu-ti dai seama dar acum esti jos. scuzami eventualele greseli ortografice

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie