Revista BURSA Construcţiilor

Emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este blocată

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iunie 2010

Emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este blocată, în absenţa finalizării contractelor de reasigurare şi a unei baze de date cu locuinţele din ţară, dar primăriile pot amenda, deja, contravenţional, proprietarii care nu au încheiat asemenea asigurări, potrivit Agerpres.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, promulgată în 2009, ar trebui pusă în aplicare de la 1 iulie 2010, iar neîncheierea poliţelor este considerată contravenţie, amenda fiind de la 100 lei până la 300 lei.

Valorile minime anuale de asigurare ale imobilelor vor fi de 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, iar cele maxime pot ajunge până la 20.000 de euro pe an.

În septembrie 2009, 13 asigură-tori au constituit Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aportul la capitalul social fiind de 19,34 milioane de lei.

Reprezentanţii PAID au apreciat că, în zonele rurale dar nu numai acolo, asigurarea locuinţelor va fi blocată de reticenţa oamenilor şi de imposibilitatea unora de a achita poliţele. După părerea acestora, de aceste "cazuri sociale" ar trebui să se ocupe statul.

Potrivit unui studiu GfK Româ-nia, 40% dintre respondenţi au fost de acord cu introducerea asigurărilor obligatorii de locuinţă şi circa 35% ar opta şi pentru o asigurare facultativă. Riscurile majore identificate de proprietari ca prioritare la încheierea unei asigurări de locuinţă sunt incendiul (55%), cutremure sau inundaţii (52%), furtul prin efracţie (49%). Mai este luată în calcul şi eventualitatea unei inundaţii provocată de vecinul de deasupra (25%).

Studiul GfK a relevat şi lipsa de informare a publicului, 72% dintre proprietarii de locuinţe afirmând că sunt doar în mică măsură sau chiar deloc informaţi cu privire la aceste produse de asigurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro