19 mai 2016
 
Zilnic apar noi informații despre măsurile suplimentare de securitate adoptate de organizatorii celor două mari competiții sportive care se desfășoară în această vară: Campionatul European de Fotbal (Franța) și Jocurile Olimpice (Brazilia). Având în vedere pericolele, responsabilii pentru securitatea celor două manifestări nu pot fi acuzați de exces de zel, indiferent ce măsuri ar adopta.
 
Franța va închide spațiul aerian deasupra celor 10 stadioane unde se vor disputa cele 51 de meciuri de la turneul final Euro 2016, a anunțat BBC, citat de Mediafax. "Este o măsură de descurajare care nu a mai existat vreodată la un eveniment sportiv", a declarat șeful securității turneului final al Campionatului European, Ziad Khoury. În plus, pe același palier al siguranței aeriene, în Hexagon va fi folosită, în premieră, o tehnologie antidrone. Există o temere a autorităților franceze potrivit căreia teroriștii ar putea folosi dronele ca să transporte arme chimice și biologice, acestea putând fi îndreptate împotriva spectatorilor. Conform estimărilor, la cele 51 de partide, disputate pe 10 stadioane, vor asista 1.500.000 de spectatori. În plus, suporterii care nu au bilete, dar vor să simtă vibrația partidelor cât mai de aproape, vor putea urmări meciurile din zonele amenajate special în jurul arenelor. Partidele se vor disputa pe următoarele arene: Parc des Princes 47.000 de locuri (Paris), Stade de France 81.338 locuri (Saint-Denis), Stade des Lumieres 58.215 locuri (Lyon), Nouveau Stade 42.052 locuri (Bordeaux) , Stade Felix-Bollaert 38.233 locuri (Lens), Stade Pierre-Maurroy 50.186 locuri (Lille), Stade Velodrome 67.500 locuri (Marseille), Allianz Riviera 35.624 locuri (Nice), Geoffroy-Guichard 41.965 locuri (Saint-Étienne), Stadium Municipal 33.300 locuri (Toulouse).
 
Controlul spectatorilor, care posedă bilete de intrare la meciuri, este de asemenea unul foarte riguros. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Federația Română de Fotbal (FRF) a elaborat Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016, ce conține reguli pentru suporterii români care vor merge la meciurile din Franța. Conform ghidului, suporterii care vor dori să intre pe stadioane trebuie să aibă obligatoriu la ei un document de identitate cu fotografie (pașaport, carte de identitate, permis de conducere). Suporterii vor trece prin trei filtre succesive înainte de a intra în tribune: la primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, la cel de-al doilea se va realiza controlul corporal sumar și la ultimul se va face accesul efectiv în arenă și controlul biletelor prin turnichete. Accesul pe stadioane se va putea face cu trei ore înainte de începerea partidei, porțile urmând să fie închise la o oră și jumătate după terminarea partidei. Ministerul Afacerilor Interne menționează că în Franța vor fi detașați jandarmi și polițiști români pentru a oferi asistență suporterilor români, dar și delegației oficiale. Aceștia vor fi prezenți, în uniformă de serviciu sau însemne distinctive, în zonele publice și în Funzone.
 
Măsuri extraordinare au fost luate și în Brazilia, chiar dacă în această zonă amenințarea teroristă este mult mai redusă. Armata braziliană a fost autorizată să doboare orice avion "ostil", care ar survola teritoriul țării în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro (5-25 august) și paralimpice (7-18 septembrie). 
 
  OCTAVIAN DAN