EXEMPLU DE FLEXIBILITATE PE 200 DE HECTARE DIN CLUJ:Ambiţiosul proiect rezidenţial, înlocuit cu un parc fotovoltaic

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 09 martie 2011

Ambiţiosul proiect rezidenţial, înlocuit cu un parc fotovoltaic

Municipiul Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime din ţară după Capitală, vrea să folosească energie solară pentru iluminatul public, renunţând, în schimb, la cel mai ambiţios proiect imobiliar din ultimii douăzeci de ani, "Cartierul Tineretului Cluj".

Constructorul "Cartierului Tineretului Cluj" - firma cu acelaşi nume, înfiinţată prin asocierea Consiliului Local al Municipiului Cluj- Napoca, cu dezvoltatorul imobiliar "Polus Real Estate" - a decis, pe 20 decembrie 2010, să renunţe la investiţie, invocând prăbuşirea pieţei imobiliare şi îngheţarea creditării pentru achiziţia de locuinţe.

"Cartierului Tineretul", lansat cu mare fast în 2008, în perioada de boom imobiliar, prevedea construcţia a 5860 de locuinţe, pe o suprafaţă de 203 hectare, într-una din zonele pitoreşti ale Clujului, şi urma să devină, totodată, unul dintre cei mai moderni poli citadini din ţară.

Pentru construcţia cartierului, Consiliul local pusese la dispoziţie o suprafaţă de teren de 203 hectare, a cărei valoare era de 8,12 milioane euro, iar dezvoltatorul imobiliar "Polus Real Estate" urma să realizeze lucrările efective. În acţionariatul "Polus Real Estate" figurează şi omul de afaceri clujean Arpad Pas-zkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, cu o participaţie de 13%.

Parteneriat pentru jumătate de secol

Pe Dealul Sf. Gheorghe din Cluj, amplasamentul "Cartierului Tineretului" urmează, mai nou, să fie instalate panouri solare care vor produce energie "verde", regenerabilă, pentru municipalitate şi nu numai.

Acţionarii "Cartierului Tineretului Cluj" (n.r. - Consiliul Local cu 51% din capitalul social şi Polus Real Estate, cu diferenţa de 49%) au decis, pe 20 decembrie 2010, reconversia proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 10 MW.

La aceeaşi dată, acţionarii "Cartierului Tineretului Cluj" au mai aprobat şi transmiterea folosinţei şi a dreptului de administrare a unei suprafeţe de 197,8 hectare de teren (n.r. - din cele 203 pe care trebuia ridicat cartierul de locuinţe), în baza unui contract către firma "Green Energy Napoca", pentru o perioadă de 49 de ani.

Afacerea s-a produs foarte rapid, fără scoaterea terenului la licitaţie, iar aprobarea transferului suprafeţei de teren a avut loc în contextul în care, la acel moment, "Green Energy Napoca" se afla doar în stadiul de constituire şi înmatriculare la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. "Green Energy Napoca" a fost înfiinţată pe 17 februarie 2011, după aproape două luni de la hotărârile acţionarilor "Cartierului Tineretului Cluj".

O afacere "made in SUA"

Compania "Green Energy Napoca" urmează să asigure atât dezvoltarea şi exploatarea parcului fotovoltaic, cât şi managementul aces-tuia.

În schimbul amplasamentului de 197,8 hectare de teren, "Green Energy Napoca" s-a angajat să livreze companiei "Cartierul Tineretului Cluj", 2% din profitul obţinut din comercializarea energiei electrice, precum şi o cotă de 2% din energia obţinută.

Totodată, municipalitatea clujeană va primi, cu titlu gratuit, 30% din energia solară produsă (n.r. dar nu mai puţin de 3.500 Mwh/an) care ar urma să fie folosită la iluminatul public.

Pe cele 5,13 hectare rămase în afara amplasamentului parcului fotovoltaic, asociaţii "Cartierul Tineretul Cluj" s-au angajat, totuşi, să ridice un mic cartier de locuinţe.

"Green Energy Napoca" este controlată de două societăţi din SUA, "Green Energy Holding LLC" şi "WWS Energy Development LLC", ambele deţinând câte 50% din capitalul social al firmei.

În afacere participă şi o a treia firmă americană. Este vorba despre "Burnet Holding LLC", prezentă în acţionariatul "Polus Real Estate", alături de Arpad Paszkany şi de britanicii de la "Iris Ventures Limited".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta e cel mai ridicol lucru pe care-l aud saptamana asta pana acum :). Este clar ca primaria nu are specialisti pe energetica in Cluj.

    In primul rand energia fotovoltaica o sa produca maxim 30% din capacitatea instalata (din cauza noptii si din cauza faptului ca Clujul nu e in California, sau in desert). 

    Daca vrei sa fii verde puteai instala parcul fotovoltaic printr-un sat indepartat, pe o bucata de teren nemuncita, nu in cluj. Energia produsa ai putea sa o injectezi in reteau nationala, deci ar fi fost acelasi lucru. 

    In plus cu 4-5 turbine eoliene ai avut acelasi rezultat, si ai fi ocupat 1 % din cat ocupi cu parcul fotovoltaic; atat timp cat ele ar fi fost montate in afara orasului 

    al doilea oraş ca mărime din ţară după Capitală ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro