EXEMPLU DE GUVERNANŢĂ CORPORATIVĂ PE PIAŢA DE CAPITAL BVB primeşte pe AeRO o companie cu cifră de afaceri zero, care "produce" doar pierderi

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2015

Roland Schroder, fondatorul AMAL (stânga) şi Ludwik Sobolewski, directorul general BVB

Roland Schroder, fondatorul AMAL (stânga) şi Ludwik Sobolewski, directorul general BVB

International Caviar Corporation SA are un singur salariat şi nu a produs caviar în nume propriu, până în prezent, conform Memorandumului de listare pe ATS-ul BVB

Directorul general al Bursei, Ludwik Sobolewski, a înaintat chiar ideea listării societăţii pe piaţa principală de la BVB

International Caviar Corporation SA (AMAL) a debutat ieri pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, platforma AeRO, în urma transferului de pe piaţa Rasdaq.

Reprezentanţii BVB au dedicat un eveniment întreg pentru un "ambalaj fără conţinut", o companie cu un singur salariat, cu cifră de afaceri zero în ultimii patru ani şi care a înregistrat pierderi în toată această perioadă, după cum reiese din Memorandumul de listare pe AeRO. Mai mult, documentul arată că societatea nu a produs caviar în nume propriu până în prezent.

Dacă ne gândim că AeRO găzduieşte şi societăţi în insolvenţă, cum este cazul Chronos Curier (n.r. intrată în insolvenţă la câteva luni de la listare), iar ATS-ul a reuşit să atragă doar patru companii noi după aproape opt luni de la lansare, transferul unei societăţi fără afaceri poate fi considerat chiar o performanţă pentru actualul management al BVB.

Încă fără reacţie la ideea desfiinţării BVB, vehiculată recent prin poziţia unui reprezentant Deloitte (n.r. auditor intern al Bursei), Ludwik Sobolewski a fost încântat de noul emitent de pe AeRO şi a susţinut ieri că dezvoltarea pieţei de capital este pe o traiectorie ascendentă, trend valabil şi pentru Bursa de la Bucureşti.

Ludwik Sobolewksi i-a mulţumit lui Roland Schroder, acţionarul majoritar şi membru al Consiliului de Administraţie al companiei, pentru venirea pe ATS-ul BVB, spunându-i: "Aţi luat o decizie bună să veniţi pe AeRO. Avem o piaţă care se dezvoltă foarte rapid, este dinamică şi devine tot mai interesantă atât pentru antreprenori, cât şi pentru investitori. Traiectoria Bursei de Valori Bucureşti şi a pieţei de capital este una pozitivă şi sper să fie la fel şi pentru afacerea dumneavoastră".

În plus, directorul general BVB a mulţumit şi IFB Finwest pentru aducerea emitentului AMAL pe AeRO, cerându-i brokerului Ovidiu Şerdean să facă demersurile pentru ca societatea să vină chiar pe piaţa principală.

Reprezentantul AMAL, Roland Schroder, a vorbit despre planurile companiei după venirea pe AeRO, spunând că are o "strategie clară" şi că vrea să atragă 3,3 milioane de euro de pe bursă pentru investiţii viitoare. Totodată, investitorul german a spus că, timp de 5-6 ani, a încercat să caute "locul perfect" pentru o unitate de producţie în România, dar că nu a reuşit să găsească nimic convenabil.

"Am vrut să găsim locul perfect pentru a instala o unitate de producţie în România. Am căutat în toată ţara, în oraşe precum Iaşi, Craiova, Arad, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, dar nu am găsit nimic convenabil. Putem să avem o societate profitabilă doar în cazul în care găsim locul perfect unde să creştem sturioni şi să producem caviar", a spus Roland Schroder, menţionând că a găsit un loc potrivit în Germania, lângă Berlin, care va permite companiei să producă 10 tone de caviar pe an.

"Vrem să cumpărăm două ferme de peşte din Germania, să le aducem în acelaşi grup, ca într-un holding, iar profitul pe care îl facem acolo vrem să îl aducem aici sub formă de dividende pentru acţionari. Avem o strategie clară, pentru că suntem singurul producător de caviar din lume listat la bursă", a adăugat domnul Schroder.

După discursul reprezentantului AMAL, Ludwik Sobolewski a fost atât de impresionat încât a spus că societatea merită să fie invitată şi la un alt eveniment găzduit de BVB, "Poveşti de Succes", pentru ca Roland Schroder să prezinte planurile măreţe ale companiei şi în faţa investitorilor.

Memorandumul de admitere pe AeRO arată că AMAL va deveni, anul viitor, o companie holding care deţine integral firmele germane ICC Aquakultur Deutschland GmbH şi Fischzucht Zippelsforde GmbH. Totodată, International Caviar Corporation va deţine şi ferma de sturioni Zippelsforde, în urma fuziunii cu ICC Preussen Kaviar GmbH.

Compania intenţionează să-şi majoreze capitalul social de la 9.251.665,70 lei la 20.000.000 lei, prin oferte publice de atragere de capital, iar sumele obţinute vor fi destinate dezvoltării şi extinderii activităţii. Totodată, societatea vrea să dezvolte o unitate de producţie în Ungaria şi să înfiinţeze o fermă piscicolă în Polonia.

În primul semestru din 2015, AMAL a avut o cifră de afaceri zero şi o pierdere netă de 32.866 de lei, conform Memorandumului de admitere pe AeRO. Totodată, datoriile companiei au crescut constant în ultimii patru ani, de la 121.885 lei în 2011, la 234.662 lei în 2014.

International Caviar Corporation SA, cu sediul social în Călan, judeţul Hunedoara, a fost înfiinţată în 2008, când pachetul majoritar de acţiuni al Agromec Călan SA a fost preluat de Roland Schroder.

Obiectul de activitate al firmei este acvacultura în ape dulci, iar scopul societăţii este obţinerea unei producţii constante de 10 tone de caviar pe an şi valorificarea acesteia la un preţ mediu de cel puţin 1.000 de euro pe tonă. Raportul semestrial remis BVB arată că AMAL a început demersurile pentru obţinerea unui certificat de urbanism şi autorizaţie pentru amenajrea unei construcţii pe terenul achiziţionat anul trecut în oraşul Călan.

În ultimele 12 luni, investitorii de la BVB au tranzacţionat 6,9 milioane de acţiuni AMAL, reprezentând 7,4% din toate acţiunile companiei, pentru circa 156.000 de euro, potrivit datelor BVB, societatea având o capitalizare de 2,1 milioane de euro.

International Caviar Corporation SA este deţinută de Schroder Roland Erhard (25,9890% din acţiuni), de Kastern Capital Management Limited cu

14,6218% din acţiuni, Hurter Michael Johannes, cu 10,8056% din acţiuni, restul participaţiei, respectiv 48,5836 % din capitalul social, fiind deţinut de alţi acţionari.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. bun pret,1000euro/tona de caviar,,veniti mai repede cu marfa.

  1. DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

  DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

  DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

  Nu m-am interesat pana acum de pesti, insa asta pare o investitie buna. Sa vedem cum vor arata cifrele dupa fuziunea cu firmele din Germania. Decat sa cresti sturioni la noi, mai bine in Germania. La noi, ti-i fura angajatii.

  1. pana cresc pestii aia, mai bine cumparam ceva gaini...sau rate?

  deci nu gasisi frate nimic convenabil in romanica si ajunsesi la berlin....si mai vrei bani de la noi.....trois sur quatre pour encourager!

  Cel mai bine ar fi sa il mulga pe sobolevski de icre

  1. Ciumetilor,unde ati vazut caviar cu un euro kilul!!!.Mai ginditi si voi cind scrieti ceva

  Oricum ideea e Buna. Dar numai pentru intelepti. Imbecilii sunt prea sceptici

  DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

  DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

  (...) OPINIA A FOST MUTATĂ DEOARECE CONŢINEA CUVINTE INJURIOASE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb