FEBRUARIE FINANCIARLuna februarie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 martie 2022

Luna februarie în cifre

1 februarie

- BNR anunţă că, la data de 31 ianuarie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 43.106 milioane de euro, faţă de 40.475 milioane de euro la 31 decembrie 2021. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.345 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2022 erau de 48.451 milioane de euro, faţă de 45.831 milioane de euro la 31 decembrie 2021.

2 februarie

- Preşedintele american Joe Biden solicită Pentagonului dislocarea în ţara noastră, de la baza germană din Vilsek, a unui batalion Stryker, din cadrul Regimentului 2 Cavalerie.

- Preşedintele României, Klaus Iohannis, anunţă intenţia autorităţilor de la Bucureşti ca la finalul acestui deceniu să înceapă înzestrarea Forţelor Aeriene Române cu avioane de luptă de ultimă generaţie, F-35.

3 februarie

- Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe de la Paris, vine în vizită oficială la Bucureşti, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron anunţase anterior disponibilitatea Administraţiei de la Palatul Elysee de a trimite forţe armate în ţara noastră în cazul activării Forţei de răspuns a NATO.

4 februarie

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,6766 lei, conform BNR.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,3153 lei, conform BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 251,5569 lei, potrivit BNR

7 februarie

- Este dezbătută în Camera Deputaţilor moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, depusă de USR.

9 februarie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50%, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

- Moţiunea împotriva ministrului Energiei este respinsă de plenul Camerei Deputaţilor.

10 februarie

- Guvernul aprobă proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

11 februarie

- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează o vizită oficială în România, declarând că Alianţa ar putea poziţiona pe termen lung în ţara noastră mai multe grupuri de luptă.

- Klaus Iohannis participă, la invitaţia preşedintelui american Joe Biden, la consultări în format restrâns cu o serie de lideri aliaţi şi ai instituţiilor Uniunii Europene pe tema evoluţiilor îngrijorătoare ale securităţii regionale, europene şi euroatlantice generate de desfăşurarea masivă de forţe şi echipamente ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre.

12 februarie

- Banca Naţională a României estimează că inflaţia din ţara noastră va fi de 11,2% la finalul trimestrului al doilea din acest an, de 10,2% la sfârşitul celui de-al treilea, respectiv de 9,6% la finele ultimului trimestrului.

14 februarie

- Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care, pe lângă subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie a gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, acordă o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie şi februarie.

- BNR informează că, în perioada ianuarie - decembrie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 16.951 milioane de euro, comparativ cu 10.979 milioane de euro în perioada ianuarie - decembrie 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 4.197 milioane de euro, respectiv cu 644 milioane de euro; balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 901 milioane de euro, respectiv cu 230 de milioane de euro.

16 februarie

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9405 RON, potrivit BNR.

18 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis participă la noi consultări în format restrâns convocate de Joe Biden pe tema celor mai recente evoluţii de securitate.

21 februarie

- Camera Deputaţilor adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

23 februarie

- BNR informează că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii ianuarie 2022, un sold de 568.087,5 milioane de lei. Aceasta a crescut cu 0,6% (-0,8% în termeni reali) faţă de luna decembrie 2021, iar în raport cu ianuarie 2021 s-a majorat cu 15,9% (6,9% în termeni reali).

24 februarie

- Rusia atacă Ucraina, iar preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă condamnă agresiunea armată şi încălcarea de către Federaţia Rusă a principiilor de drept internaţional.

- Primul val de refugiaţi ucraineni soseşte în ţara noastră.

- Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

- Premierul Nicolae Ciucă convoacă, la nivelul Guvernului, un task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar Ministerul Afacerilor Externe decide monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina.

- Are loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care sunt stabilite principalele măsuri ce trebuie luate în perioada conflictului ruso-ucrainean.

- Premierul Nicolae Ciucă anunţă noi măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale, măsuri care vor fi aplicate timp de un an, începând din 1 aprilie.

- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9489 lei, potrivit cifrelor BNR.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 280,292 lei, conform BNR.

25 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO desfăşurat în format virtual, unde singura temă de discuţie a fost impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar a fost de 1,69 miliarde de lei (0,13% din PIB) în luna ianuarie 2022, în scădere puternică faţă de 3,69 miliarde de lei (0,31% din PIB) în ianuarie 2021.

- Dolarul - la cel mai ridicat curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,4271 lei, conform BNR.

26 februarie

- Premierul Belgiei, Alexander de Croo, anunţă că ţara sa va desfăşura, la începutul lunii martie, 300 de soldaţi în România ca parte a eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic.

27 februarie

- Guvernul decide trimiterea de căşti de protecţie, veste antiglonţ, muniţie, alimente, apă şi medicamente în Ucraina, în valoare totală de peste 3 milioane de euro.

28 februarie

- Primii militari francezi din cadrul Forţei de Răspuns a NATO sosesc în România, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

- Preşedintele Klaus Iohannis participă la o nouă rundă de consultări în format restrâns convocată de preşedintele american Joe Biden, în cadrul căreia s-a discutat despre pachetele extinse de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse.

- Senatul, în calitate de for decizional, adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,7957 lei, potrivit datelor BNR.

- ANPC controlează operatorii economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka (toate entităţi ruseşti), comisarii autorităţii pentru protecţia consumatorilor constatând nereguli şi aplicând amenzi contravenţionale totale de 1,4 milioane lei.

- Invazia Rusiei în Ucraina a lovit sever acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care s-au confruntat cu scăderi între 3% şi 6% în februarie.

- Indicele BET, care reuneşte cele mai lichide 19 titluri de la BVB a coborât cu 3,6% în februarie, iar BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, cu 6,4%.

- Indicele BET-NG, care arată evoluţiile companiilor din sectorul energiei, a scăzut cu 4%; acţiunile OMV Petrom au pierdut 2,22%, însă titlurile Romgaz au urcat cu 1,72%.

- Titlurile Nuclearelectrica s-au depreciat cu 10,6%.

- Acţiunile Banca Transilvania au scăzut cu 2,9%, titlurile BRD-Groupe Societe Generale au urcat cu 0,5%.

- Acţiunile Purcari Wineries au căzut cu 20,8% în februarie (cel mai sever declin din indicele BET), în condiţiile în care producătorul de vinuri are sediul în Republica Moldova, unde există temeri în ceea ce priveşte o invazie a Rusiei.

- Autorităţile anunţă că, de la începutul pandemiei, numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 2.733.484, dintre care 109.878 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

- De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 63.414 decese, iar 2.489.778 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii februarie, un total de 7.283 persoane internate cu Covid-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 923 pacienţi la ATI.

- Totodată, 12 persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus se aflau în carantină instituţionalizată, iar 64.898 - în carantină la domiciliu. Alte 114.916 persoane erau în izolare la domiciliu şi 7.936 de persoane în izolare instituţionalizată. Până la 28 februarie, la nivel naţional au fost prelucrate 12.426.870 de teste Covid-19 RT-PCR şi 8.613.972 de teste rapide antigenice.

- Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă, în baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că, la data respectivă, erau vaccinate 8.110.024 de persoane împotriva coronavirus, din care 8.064.363 au primit schema completă. Totodată, 2.527.766 de persoane erau vaccinate cu doza de rapel.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro