Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor promovează Jurnalismul ca bun public pentru a înfrunta criza în România

F. A.
Media-Advertising /

Ţara noastră, la fel ca alte ţări est-europene, trebuie să adopte un nou discurs etic şi moral pentru a sprijini jurnalismul ca un bun public, afirmă Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. Federaţia şi-a încheiat vineri misiunea de două zile la Bucureşti.

Delegaţia s-a întâlnit cu lideri ai jurnaliştilor, politicieni, preşedinţii celor trei instituţii publice de mass-media - radioul, televiziunea şi agenţia de presă - precum şi cu 50 de jurnalişti şi activişti media.

Secretarul General a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Aidan White, a declarat că, în România, criza media arată că este nevoie de o nouă viziune asupra rolului jurnalismului în societate. "Este timpul să fie înlăturate toate formele de manipulare politică, să fie sprijinită o nouă viziune, cea a unui jurnalism etic şi moral, este nevoie urgentă de îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi profesionale în care jurnaliştii îşi desfăşoară activitate", a spus White.

Aidan White a trasat câteva dintre cele mai urgente probleme de rezolvat:

Subfinanţarea drastică a societăţilor publice de media

Creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru jurnalişti

Îmbunătăţirea statutului jurnaliştilor ca şi profesionişti, nu ca şi funcţionari publici

Delegaţia şi-a declarat susţinerea pentru Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind care, recent, a negociat cu succes un nou contract colectiv de muncă pentru jurnalişti. Acesta include clauza de conştiinţă, dar luptă, de asemenea, cu încercările guvernamentale de a suprima dreptul de negociere al angajaţilor din toate sectoarele economiei.

"Încercările de exclude mass-media de pe scena relaţiilor industriale va diminua pe viitor statutul jurnalismului", a declarat Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind. "Dacă va fi nevoie, vom contesta acest proiect de lege la Curtea Constituţională şi la instituţiile europene", a adăugat el.

Delegaţia a subliniat, de asemenea, campania de a elimina din Strategia Naţională de Apărare a ţării care identifică mass-media drept o potenţială "ameninţare" la adresa securităţii naţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi membrii Parlamentului European conlucrează pentru a schimba sensul acestei politici.

"Criza din România este reflexia atacurilor asupra jurnalismului independent în întreaga regiune", a declarat White. "În Ungaria, Bulgaria, dar şi în alte ţări, suntem martorii modului în care acţiunile politice erodează încrederea publicului în jurnalism. Noi trebuie să lansăm o contra-campanie în care jurnalismul independent şi etic va fi centrul luptei pentru democraţie".

Din delegaţia europeană au mai făcut parte Co-directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Marc Gruber şi Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Macedonia şi Tracia, Moschos Voitsidis. În urma misiunii, delegaţia va publica, la sfârşitul acestei luni, un raport complet care va include şi recomandări în sprijinul jurnaliştilor din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Desigur ca F.A. este jurnalist/a, deci a reprodus pro cauza ; nu tara trebuie sa adopte un discurs etic si moral pentru ca tagma jurnalistilor sa devina credibila; avem suficiente monstre de "profesionalism " al jurnalistilor care, daca doresc sa fie credibili trebuie sa faca nu "la stanga 'mprejur" ci o intoarcere la 360 grade.

    Cu jurnalisti activisti de partid nu se poate vorbi nici de profesionalism nici de democratie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

21 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5487
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3705
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.6485

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie