Firmele listate în Ungaria plătesc dividende record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2004

Cele mai mari sume ajung la investitorii străini

Companiile ale căror titluri sînt listate la Bursa din Budapesta (Budapest Stock Exchange - BSE) vor plăti, pentru anul trecut, dividende care însumează 143 miliarde de forinţi (565 milioane de euro), informează presa maghiară. Valoarea reprezintă un record şi ea are la bază cîştigurile înregistrate de companiile din Ungaria. Din cele 48 de societăţi listate la BSE, 39 au raportat profit pentru anul trecut, iar 19 au decis să acorde dividende. Cele 39 de societăţi profitabile au realizat, împreună, beneficii consolidate nete de 323 miliarde de forinţi în 2003. Astfel, suma alocată pentru dividende (cele 143 miliarde de forinţi) reprezintă 44% din profiturile înregistrate, comparativ cu rata de 20-25%, cît a fost alocată în anii precedenţi.

Printre societăţile cu cele mai bune rezultate se numără compania de telecomunicaţii "Matav", care va acorda un dividend de 70 de forinţi/acţiune (faţă de 18 forinţi/acţiune pentru 2002) şi banca OTP, care va distribui un dividend de 64 forinţi/acţiune. OTP nu a acordat dividende pentru anul 2002.

Investitorii strategici vor beneficia de dividende în valoare totală de 74 miliarde de forinţi. Este vorba despre "Deutsche Telekom" - acţionar majoritar la "Matav", EdF - acţionar la "Demasz", RWE şi EnBW - acţionari la "Elmu", şi E.ON - acţionar la "Dedasz", "Edasz" şi "Titasz". Investitorii străini din sectorul financiar vor primi dividende în valoare totală de 47 miliarde de forinţi, iar cei autohtoni - de 18 miliarde. Agenţia de Privatizare va obţine dividende de 4 miliarde de forinţi. Per total, investitorii străini vor beneficia de dividende în valoare de 121 miliarde de forinţi (478 milioane de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro